Elismerés

2023.10.13. 13:10

„Szívemhez nőtt a megye” - Átvette Vas Vármegye Díszpolgára címét prof. dr. Széll Kálmán - fotó

Szombathelyi otthonában meghatódva vette át a Vas vármegye díszpolgára cím díszes oklevelét prof. dr. Széll Kálmán Majthényi László elnöktől és dr. Balázsy Péter vármegyei jegyzőtől pénteken.

Tömböly Ágnes

Balázsy Péter vármegyei jegyző, Széll Kálmán díszpolgár, Majthényi László, a vármegyei közgyűlés elnöke

Fotó: © Cseh Gábor

Prof. dr. Széll Kálmán számára a Vas Vármegyei Közgyűlés példaértékű, magas fokú elhivatottsággal és emberséggel végzett, a vármegye közösségének érdekében jelentős eredményt hozó munkája elismeréseként, megbecsülése és tisztelete kifejezéseként adományozott Vas Vármegye Díszpolgára címet – olvasható az átnyújtott oklevélen. A professzor felesége társaságában, szombathelyi otthonában meghatódva vette kézbe a rangos díjat pénteken, azt Majthényi László és dr. Balázsy Péter nyújtotta át.

- Az a csaknem egy évszázados életút, ami Kálmán bácsi mögött van vezetett a díszpolgári címig – húzta alá Majthényi László. Hangsúlyozta: prof. dr. Széll Kálmán máig köztiszteletnek örvend a megyeszékhelyen és szerte a vármegyében, sőt Nyugat-Magyarországon és máshol is. Hozzátette: ez egy viszonylag új megyei elismerés, amit augusztus 20-dikához kötődően szoktak átadni. Azt 2018-ban elsőként szintén egy orvosnak, prof. dr. Kásler Miklósnak ítélték oda, de dr. Puskás Tivadar is Vas vármegye díszpolgára – emlékeztetett az elnök.

- Azon ritka emberek közé tartozom, aki szinte az egész életét itt élte le – hallottuk prof. dr. Széll Kálmántól. Lokálpatriotizmusa fiatal korától meghatározta az életútját. - Dolgoztam Celldömölkön, Sárváron, előadásokat tartottam Körmenden és Szentgotthárdon, sok helyen megfordultam. Sokfelé bicikliztem, sokat jártuk az erdőket, az Őrséget, Kőszegen négy évet töltöttem katonai iskolában. Szívemhez nőtt a megye. Ahányszor Pestre mentem az egyetemre, a Ság hegyet mindig megnéztem, és mindig Berzsenyi Dániel verse jutott eszembe, hogy elhagyom a megyét – emlékezett őszinte meghatódottsággal a hangjában, könnyekkel a szemében Vas vármegye új díszpolgára. Felemelő a pillanat mindannyiunk számára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában