Önsegítő és egymást is segítő közösség

2023.11.26. 09:34

Megalakulásának 35. évfordulóját ünnepelte az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület - fotók

Harmincöt éve alakult meg az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület Szombathely. Szombaton megtelt a Vármegyeháza Díszterme – támogatóikkal, partnereikkel együtt ünnepeltek.

Tóth Katalin

Fotó: Szendi Péter

Közösen énekelték a teremben ülők a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) himnuszát, majd Görcz Gyula Csaba elnök foglalta össze az 1988. november 3-án 31 családdal alakult, azóta több mint 800 regisztrált nagycsaládot kötelékében tudó szervezet céljait, vállalásait. Önsegítő és egymást is segítő közösséget hoztak létre, amely érdekvédelmet, tanácsadást, segítségnyújtást végez, programokat szervez és közvetíti az adományokat a rászorulóknak, mondta. Tagjai a NOE-nak és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

Köszöntőjében Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke úgy fogalmazott:minden ilyen alkalom túlmutat egy tagegyesület ünnepén. Sokkal tágabb az üzenete: ilyenkor magát a családot, a nagycsaládot ünnepeljük, hiszen a család, a gyermek, a házasság azok az értékek, amelyek összetartanak. Hozzátette: a több gyermek vállalása nemhogy lemondás vagy önfeladás volna, sokkal inkább az élet szeretete.

Vámos Zoltán főispán gratulált ahhoz a bátorsághoz, ami 35 éve létrehozta az egyesületet. – Akkor még szó sem volt arról, hogy vissza kell adni a gyermekvállalás társadalmi megbecsültségét, hogy a kormányzati politika középpontjában a család, az édesanyák támogatása állna és a gyermekvállalás ösztönzése minden lehetséges eszközzel. Most szerencsére más időket élünk. A kormány elkötelezett abban, hogy a jövő magyar társadalmának alappillére nem lehet más, mint a család – fogalmazott, majd megköszönte az egyesület elmúlt évtizedekben tanúsított töretlen lelkesedését és erejét.

Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke Mindszenty Józseftől és Márfi Gyula Az istenkeresés útjain című könyvéből idézett a család lényegéről, majd a közgyűlés nevében emléklapot adott át az egyesületnek.

Dr. Nemény András polgármester nagycsaládos testvére példáját hozta: a saját életüket a gyermekeik életével teljesítik ki. Gondolkodásuk középpontjában az élet áll, ami a legfontosabb érték és amiből további értékek következnek: a tisztelet, a szeretet, az önzetlenség és mások segítése. A Nagycsaládosok Egyesülete is ezeket az értékeket foglalja magába, mondta. Majd bejelentette: egy felajánlás nyomán 400 ezer forint támogatásról döntött az egyesület működéséhez, egy másik révén száz darab jegyet hozott a gyerekeknek az óriáskerékre.

A köszöntők után kulturális műsor következett és harapnivalóval várták a vendégeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában