Adomány

2024.06.11. 16:13

Micimackó, Harry Potter és szótárok – Ukrán nyelvű könyveket ajándékoz a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak a Litera Egyesület

Ukrán nyelvű könyvek ajándékozásáról szóló szerződést írt alá tegnap a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Litera Egyesület.

Tóth Katalin

Forrás: Cseh Gábor

Szombathelyen 2022. október 10-én alakult meg az első ukrán egyesület, mely több hazai segélyszervezettel együttműködve aktívan támogatja az ukránokat, akik Magyarországra menekültek. Az ajándékozással 91 ukrán nyelvű dokumentum került a könyvtár állományába, amelyeket a beiratkozott olvasók kölcsönözhetnek majd.

A beérkezett ukrán nyelvű könyvek hiánypótlók

Amint az ünnepélyes aláírás előtt dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató elmondta, ez év áprilisában kezdeményezte az egyesület a könyvek ajándékozását. Az együttműködésben utalt korábbi munkatársuk, Gajdos Zsuzsanna tojásfestő népi iparművész szerepére is, aki az eseményen vállalta a tolmácsolást. Az igazgató hozzátette: intézményükben az ukrán menekültek segítése, a jótékony szándék nem előzmény nélküli. 2022 márciusában szolidaritási délutánt hirdetett meg Szombathelyen négy kulturális intézmény, köztük a könyvtár is, az ukrán háború menekültjei és áldozatai részére indítottak adománygyűjtő akciót. A mostani megkeresést is örömmel fogadták. 

A beérkezett ukrán nyelvű könyvek hiánypótlók a könyvtár állományában, korábban ugyanis, bár igény lett volna, kevés ilyen kiadványuk volt. Az adomány mintegy félmillió forintot tesz ki: jó állapotú, új könyvek érkeztek, leginkább gyermek- és ifjúsági irodalom, de felnőtteknek szólók is, világhírű művek ukrán nyelvű fordításai. Példákat is említett az igazgató: Minecraft-könyvek, Micimackó, Harry Potter, nyelvtanulást segítő ukrán-magyar és ukrán-angol szótár, képregények is kerülnek az „ukrán polcra”. 

A Litera Egyesület képviseletében Marina Snitko köszönte meg, hogy a könyvtár nyitott volt az ötletükre. – Büszkék vagyunk arra, hogy Szombathely a harmadik magyar város, ahol ukrán nyelvű könyvekből alakítanak ki részleget – mondta, és köszönetet mondott minden támogatásért, amit a háború miatt átmenetileg Magyarországon tartózkodó ukránok kapnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában