Kánikula

2024.07.24. 07:02

Kifosztották a klímákat a szombathelyi boltokból, több helyen készlethiánnyal küzdenek

Olvasónk arról panaszkodott, hogy szinte sehol nem tud mobilklímát venni Szombathelyen. A hagyományos klíma beszerelésére több hónapot kellene várnia, ezért döntött a mobil típus mellett Körbejárta az országos háztartási-gép láncokat a városban, de mindenhol készlethiánnyal küzdenek.

Vaol.hu

Mobil klímát alig lehet kapni, a beszerelésre is várni kell - a szakember szerint gondolkozzunk előre

Fotó: © Cseh Gábor

Olvasónk jelezte, hogy szinte lehetetlen küldetésbe fog bele, aki mobilklímát akar venni most Szombathelyen. Ennek apropóján megkerestünk több olyan országos elektronikai termékeket árusító áruházláncot a napokban, akiknek itt is van üzletük. Egyikük válaszában megerősítette: a szombathelyi üzletünkben az elmúlt egy hétben az időjárásnak köszönhetően kimagasló fogyás volt mobil klímákból. - Az elmúlt egy hétben összesen 33 darab fogyott, mely nem sokkal marad el a tavalyi, teljes éves fogyáshoz képest – tájékoztatott Belső Zoltán beszerző. Hozzátette, hogy sajnos a készleteikből teljesen kifogytak és már rendelni sem tudnak, mivel nem érhető el egyik beszállítónál sem mobilklíma jelenleg. - Ilyen gyorsan jelentkező magas igények lekövetése csak korlátozottan lehetséges – húzta alá.

Weiland Barna mutatja a klímákat telephelyükön
Weiland Barna mutatja a klímákat telephelyükön
Fotó: © Cseh Gábor

Egy másik országos áruházlánc szombathelyi üzletében mobil és split klíma is kapható. Az áruház igazgatója szintén megerősítette: tavasz végétől folyamatosan nagy az érdeklődés a hűtés kategóriába tartozó termékek iránt, az elmúlt 10 napban pedig még inkább megugrott a klímaberendezések és ventilátorok iránti kereslet a tartós hőség miatt minden üzletükben – a szombathelyiben is. Az eladások volumennövekedése jelzi, hogy egyre több magyar szeretne klímaberendezést vásárolni a forró nyári hónapokban.

Megkérdeztük, hogyan tudnak lépést tartani a megnövekedett igénnyel? – Áruházláncunk több beszállítóval is kapcsolatban áll, illetve jelentős készletekkel rendelkezik, rendszerint így készülünk fel a kereslet várható növekedésére – fogalmazott Sulyok Tamás, a szombathelyi áruház igazgatója. Hozzátette azt is, hogy náluk is gyorsan fogytak a mobilklímák, helyi üzletünkben ezért jelenleg hiány tapasztalható. Hűtő-fűtő split klímából ezzel szemben folyamatos az ellátottság, a vásárlók többféle márkájú, típusú, teljesítményű készülék közül választhatnak.

Vasi klímák helyzete - lehet most kapni?

A mobil klímában egy egységként van összerakva a kompresszor és a hőcserélő, így nem igényel bonyolult telepítést és előkészítést a telepítése, szemben a normál osztott rendszerű, általánosan ismert (split) klímához képest, aminek van egy kültéri és beltéri egysége is. Utóbbiak forgalmazásával, beszerelésével és karbantartásával foglalkozik Weiland Barna vállalata, aki megosztotta velünk: ők a beszerzést még nyár előtt megoldják, ugyanis költséghatékonyabb így, körülbelül 500 készülékkel kihúzzák az évet, nyaranta 120-130 klímát szerelnek fel leginkább Szombathely, Szentgotthárd, Körmend és Zalaegerszeg háztartásaiban.

Ha most hívnánk őket klímabeszerelési kéréssel, augusztus 20. után tudnának időpontot adni. Egy 12 fős cégről van szó, három csapat a beszerelésért, egy tisztítócsapat pedig a klímák karbantartásáért felel. - Egy egyszemélyes vállalkozó szerintem már csak szeptember végére tud időpontot adni, mi úgy gondolom, jól felkészültünk a nyárra és ez az egy hónapos várakozási idő jónak számít. Hektikus ez az ipar, mert márciusban nekünk is alig volt munka, egy csapat elég lett volna, de megtartottunk mindenkit, mert gondoltuk, hogy nyáron ettől függetlenül szükség lesz mindenkire. Jó döntés volt – hangsúlyozza az ügyvezető.

Napi 150 hívást kap az ügyvezető

Ők is beszerzőtől jutnak hozzá a split klímához, mint mondta, a napokban beszélt a beszerző cég kereskedelmi vezetőjével, aki megosztotta vele: nemrég egy nap alatt tízezer klímát rendeltek. 

Tavaly azért visszaesett a klíma iránti kereslet, a 85 ezres forgó készletük 40 ezerre csökkent, idén már a 85 ezer is kevés – emelte ki Weiland Barna. Az utóbbi két hétben nagyon megnövekedett a a kereslet náluk is, az ügyvezető olyan napi 150 hívást kap klíma ügyben, emellett két kolléganő az irodában is fogad hívásokat.

Az ügyvezető azt tapasztalja, nagyon kevesen gondolkoznak előre. Néhányan márciusban vagy áprilisban leadják a rendelésüket, ekkor körülbelül egy hetet kell várni a beszerelésre. Ez a ritkább, a legtöbben amikor beüt a kánikula egy hétig még bírják, de a második héten már annyira elviselhetetlen lesz a hőség, hogy úgy döntenek, beszereltetik a klímát. - Akkor felhívnak, hogy a héten szeretnék a beszerelését, de ez jelenleg sajnos nem reális a megnövekedett igény miatt.

A szakember azt javasolja, hogy az emberek gondolkodjanak előre, és tavasszal vagy ősszel vásárolják meg a klímaberendezéseket, amikor az árak is alacsonyabbak, és a beszerelésre sem kell sokat várni.

Míg tíz éve szinte luxuscikknek és kifejezetten a felső tízezer kiváltságának számított a klíma, ma már meglehetősen könnyebb és árban is kedvezőbb hozzájutni egy ilyen háztartási eszközhöz. A KSH adatai szerint 2020-ban száz háztartásból 14-ben volt légkondicionáló berendezés, azaz a lakosság 14 százaléka már beszereltette az eszközt. Nyugat-Magyarország az országos átlaghoz közelít 13 háztartással – viszonyításképp Észak-Magyarországon csak minden hatodik háztartásban van légkondi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában