2024.07.20. 12:59
Nádasdy Ételmustra: reggel óta szabad tűzön készülnek az ételköltemények Sárváron
Pénteken koncertekkel, házibulival, táncházzal zárt, szombat reggel a szabad tűzön készült ételek gasztronómiájára koncentráló ételmustrával folytatódott a 15. Nádasdy Történelmi Fesztivál Sárváron. Az éjszakai esőtől fellélegzett a föld. A várparkban több mint húsz társaság – családok, baráti társaságok, lelkes amatőrök – láttak munkához, hogy felelevenítsék a klasszikus ízeket.
Fotó: Benkő Sándor
Az idén Majthényi László Vasi ételek című könyvét kapták meg – az abban szereplő ételek „inspirálták őket” az alkotásra. A Gasztro Bt. (baráti társaság) sitkei pulykanyaklevest főzött, ezen kívül vadnyulat vadasan, zsemlegombóccal. Sárvári ördögpecsenyével, gersli rizottóval, párolt káposztával; a másik csapatuk zöldséges raguval és fánkkal készült. A Sárvári Apiarius Mézlovagrend kondérjában dinoszaurusz – vagyis strucctojások főtt – azt hagymalekvárral és virágporral tervezték tálalni, hogy „kihozza az ízét”. A jókedvű csapat babos káposztát is készített, benne mézes csülökkel. A Nádasdy Bandérium főzőcsapata vasi étellel rukkolt elő – rézbográcsban fácánlevessel és sárvári ördögpecsenyével; köretként alföldi gancával (gánicával).
Nyílt tűzön, helyben készítették az ételeket a hagyományőrző és az amatőr kategóriában indulók is. A süteményeket 13 óráig a helyszínre várja a négytagú zsűri. Bede Róbert mesterszakács, a Tv Paprika séfje, gasztronómiai tanácsadó vállalta a zsűrielnök szerepet. Majthényi Lászlóval tartott a helyszínen közös gasztro bemutatót.
Nádasdy Fesztivál - szombati nap
Fotók: Benkő SándorA részletekkel később jövünk.
Kapcsolódó: