Bűnmegelőzés

2024.07.30. 12:04

Nyári biztonság - Fontos tanácsok a rendőrségtől a gondtalan szünidőhöz

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya sajtótájékoztatót tartott a nyári időszak biztonsági intézkedéseiről. A rendőrség a nyaralók, strandolók, valamint a városban tartózkodók figyelmét hívta fel a személyes és vagyoni biztonság megőrzésére.

Csabai Bernadett

Iszak Rajmund és Komáromi Petra kerékpáros rendőrök

Fotó: © Cseh Gábor

- A lakosság minél szélesebb körének elérése céljából a klasszikus módon, szórólapokon keresztül is igyekszünk a bűnmegelőzési információkat közvetíteni a nyári biztonság témakörében. Ebben felhívjuk a figyelmet a gépkocsi feltörések megelőzésére, tehát arra, hogy ha kiszállunk az autóból, látható helyen ne hagyjunk semmit. Illetve rögtön zárjuk be a gépkocsit, még akkor is, ha csak rövid időre parkoltunk le - fogalmazott Barabás Mónika rendőr őrnagy, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának alosztályvezető-helyettese.

Nyári biztonság távolról is

Kiemelte azt is, hogy nyaralás során is gondolnunk kell az otthonunk biztonságára. A nyaralás megkezdése előtt fontos ellenőrizni, hogy az ablakok és ajtók – beleértve a teraszajtót is – be vannak zárva. - Ne tegyük közzé közösségi oldalakon, hogy elutaztunk, esetleg kérjünk meg ismerőst vagy rokont, hogy a redőny állásán változtasson vagy vigye ki a kukát kukanapon.  Szerezzünk be időzíthető és programozható lámpákat, amivel azt imitálhatjuk, hogy otthon vagyunk. Ugyanúgy kis költségből beszerezhető a bizonyos tévéfény szimulátor, ez a tévének a villogó fényét tudja utánozni, ez is olyan benyomást kelt, mintha otthon lennénk - tanácsolta az őrnagy. 

Hozzátette, ha van riasztórendszer a házban, akkor természetesen kapcsoljuk be indulás előtt, felhívta rá a figyelmet, hogy viszonylag olcsón lehet már olyan kamerát beszerezni, aminek a telepítéséhez nem feltétlenül kell vagyonvédelmi cég, mi magunk is meg tudjuk ezt oldani és okostelefonnal néha rá tudunk nézni a lakásra. 

Nyaralás közben is legyünk résen!

Nyaralás közben is ügyelni kell a szállás biztonságára. Az ajtókat mindig zárjuk be, és ne hagyjuk nyitva a földszinti szoba ablakát. A strandokon érdemes az értékmegőrzőket használni, értéktárgyainkat pedig ruházatunk belső zsebében vagy zárható táskában tárolni. - A kerékpárok és elektromos kerékpárok védelme érdekében használjunk olyan zárat, amely átfogja a vázat, a kerekeket és egy rögzítési pontot - tanácsolta Barabás Mónika. A nyári időszakban se feledkezzünk meg az adataink védelméről. Bizalmas banki információkat ne adjunk meg senkinek, és ne töltsünk le programokat idegen személy kérésére. Online fizetésekhez használjunk virtuális bankkártyát.

Fokozott rendőri jelenlét

- A nyári szünidő alatt rendszeresen találkozhatnak a szombathelyi rendőrkapitányság kerékpáros járőreivel a város forgalmas pontjain, például a Fő tér környékén, a Csónakázó-tónál, a Tófürdőnél, valamint a Kalandváros környékén is rendszeresen járőröznek. Ők olyan helyekre is el tudnak jutni, amelyek nehezen megközelíthetőek gépkocsival – fogalmazott Seffer Lilla, a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, a bűnmegelőzés munkáját segítik az iskolai szünet alatt az iskolaőrök is, jelenleg szórólapoznak és különböző kitelepüléseken is részt vesznek. 

A sajtótájékoztató célja az volt, hogy a lakosság minél szélesebb köréhez eljuttassák a bűnmegelőzési információkat és felhívják a figyelmet a nyári időszakban is fontos biztonsági intézkedésekre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában