Köszöntő

2024.08.20. 16:47

Bebes István Körmend polgármestere átadta a stafétát Szabó Barnának – fotók

Az augusztus 20-ai ünnep előestéjén elkerülték a viharok Körmend városát, így minden tervezett programelem megvalósulhatott, így voltak csatajelentek, lampionos csónakfelvonulás és tűzijáték is.

Horváth Zoltán Szabolcs

Előttem az utódom: Szabó Barna és Bebes István

Fotó: Szendi Péter

Vasárnap este alaposan átírta az esti vihar a 21. Körmendi Napok programját. A várva várt Ismerős Arcok-koncert is csak jókora késéssel kezdődhetett. Hétfőre viszont megemberelte magát az időjárás és minden az eredeti forgatókönyv szerint alakulhatott. Napközben a Batthyány-kastélyban várták a szórakozni vágyó felnőtteket és gyerkőcöket, este viszont már a Rába-part volt a rendezvények központja, ahol 19 órától felelevenítették az 1664-es Körmendi csata legfontosabb jeleneteit. A látványos, érdekes múltidézésben körmendi, szombathelyi, gyulakeszi, sárvári, tatai, nagycenki, várpalotai, valamint kapuvári hagyományőrzők közreműködtek. Ezt követően harangzúgás közepette az Y09 Egyesület galambjai szelték át az eget, majd Bebes István polgármester mondta el ünnepi köszöntőjét.

- A katolikus ember minden évben Szent Istvánhoz fohászkodik, hogy segítse ezt a kis népet további sikerekhez. Ő azonban már megtette a magáét az életében. A folytatáshoz, a következő ezer esztendőhöz, rajtunk a sor. Ha mi is a feladatunknak tekintjük a megmaradást, ha folytatni akarjuk a Szent István által megkezdett sikertörténetet, akkor nekünk is azt kell tennünk, amit ő tett.  Nekünk is alapítanunk kell: családot, barátságokat, munkahelyeket, mindent, ami tovább építheti ezt a nemzetet, ezt az országot, ezt a várost. Az a dolgunk, hogy megőrizzük, amit kaptunk, gyarapítsuk és adjuk tovább az utánunk jövőknek – fogalmazott a Rába-parti település első embere, aki ezt követően átvette a stílszerűen a folyón érkező új kenyeret, amit a helyszínen Kiss László kanonok áldott meg. Az új kenyeret viszont már a város újonnan megválasztott polgármestere, dr. Szabó Barna szegte meg. 

- Tiszta szívvel és erős kézzel fogom majd Körmendet irányítani. Meg akarom szolgálni azt a bizalmat, amit a választások során kaptam – mondta az október elején hivatalba lépő új városvezető. 

A hivatalos események után felbukkantak a Rábán azok fények, melyek a csónakfelvonulás résztvevőinek érkezését jelezték. Közel 10 csodásan feldíszített, kivilágított vízijármű haladt el a népes közönség előtt. Aztán pedig a 61. Rába Tűzijáték kápráztatta el az egybegyűlteket. 

A remekül sikerült napot zenei események zárták a Szabadság téren, ahol előbb a Dívák ABBA-show-ja, majd pedig a Konyha-koncert szolgáltatta a talpalávalót. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában