Helyi közélet

2024.08.14. 14:00

Claudius szálloda: egy fa nő ki az erkélyéről?

Négy és fél éve zárt be "ideiglenesen" a mintegy 100 szobás hotel Szombathelyen. Árulkodó, hogy a Claudius szálloda egyik erkélyén a burjánzó növényzet már megjelent. Az ingatlan egy felszámolás alatt álló cég tulajdonában áll. A tulajdoni lapra egy hónapja a szombathelyi önkormányzat elővásárlási jogát jegyezték be.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi hotel 2020. február 17-én zárt be "ideiglenesen". A Claudius szálloda akkori ügyvezetője lapunknak  még úgy nyilatkozott: majdnem 20 év után felújítják a komplexumot.

Claudius szálloda
Felújításra hivatkozva "ideiglenesen" zárták be a Claudius szállodát 2020. február 17-én
Fotó: © Cseh Gábor

A szálloda közel 20 évvel ezelőtti felújítását követően, az elmúlt években a vendégek visszajelzései alapján egyértelmű igény merült fel arra, hogy a vendégek által sok esetben retro-nak minősített szálloda helyett egy modern hotel fogadja a Szombathelyre látogatókat, ami mindenki megelégedésére szolgálhat

 - állt az ügyvezető igazgató 2020 februárjában kelt közleményében. 

Négy és fél év telt el, a Claudius szálloda egyre lehangolóbb látványt nyújt

Aki a Bartók Béla körúton sűrűn jár, láthatja, hogyan romlik napról napra a szálloda állapota. Aggodalomra ad okot, hogy a szálloda egyik erkélyén a növényzet kezd elburjánzani. Talán egy fa ága nyúlik ki...? 

Claudius szálloda
Talán egy fa ága nyúlik ki a Claudius szálloda egyik erkélyéről?
Fotó: © Cseh Gábor

A szombathelyi önkormányzat elővásárlási jogát bejegyezték 

Az augusztus 14-én lekért tulajdoni lap szerint a 6030 négyzetméteres "kivett szálloda és parkoló" a felszámolás alatt álló IGN Ipari és Ingtlan Fővállalkozás, Befektetési Részvénytársaság tulajdonában áll. 

Számos bejegyző határozat "díszíti" a földhivatali dokumentumot: 

  • az MBH Bank NYRT. 700 millió forint keretbiztosítéki jelzálogjoga, 
  • a NAV Baranyai Megyei Adó- és Vámigazgatósága részéről 240 millió 739 ezer forint,  
  • míg a NAV Tolna megyei igazgatósága részéről további 89,8 millió forintos követelés. 
  • A Budapest Hitel és Fejlesztési Bank Zrt. 145 millió 273 ezer 758 forint főkövelés és járulékai erejéig "áll sorban", 
  • 190 millió forint és járulékai erejéig pedig egy végrehajtási jog is látható a tulajdoni lapon. 

A város részéről 2020 februárjában Bokányi Adrienn tanácsnok, a gazdasági bizottság elnöke nyilatkozott a Claudius szálloda ügyében. Akkor úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a 2020. január 27-i ülésükön szó esett arról, hogy az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztessen be a kérdéses ingatlanra, ez azonban – ahogy a megnevezésből is látszik – csupán egy javaslat, ami alapján véglegesen a rendezési terv elfogadása kapcsán hozza meg a képviselő-testület a döntéseket - írtuk négy és fél éve. A város új építési szabályzatát tavaly decemberben hagyták jóvá. 

A mintegy 100 szobás szálloda és parkoló tulajdoni lapjára 2024. július 17-ei dátummal került rá  Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának elővásárlási joga. Mindez persze nem oldja meg a szálloda sorsát, egyelőre csak a földhivatali bejegyző határozatok sorát növelte. S persze azt is jelenti, ha bármikor új befektető érkezne, a szombathelyi önkormányzatot is meg kell kérdezni, élnek-e az ingatlanvételi lehetőséggel... 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában