Különleges program

2024.08.09. 19:00

Különleges éjszakai lepkészet az Őrségben - Bedenek Tamás szervezővel beszélgettünk

Az idei nyár harmadik éjszakai lepkészetét tartották meg Szalafőn tegnap este a Magyar Madártani Egyesület Lepkészeti Szakágának kezdeményezésére. Az esemény országosan zajlott, az Őrségi Nemzeti Park is csatlakozott hozzá. Az érdeklődők a sötétedés után gyülekeztek, hogy megismerhessék az éjszaka szárnyaló lepkefajokat.

Csabai Bernadett

Éjszakai lepkéket figyeltek Szalafőn

Forrás: Bedenek Tamás

Az éjszakai lepkészet házigazdája, Bedenek Tamás, a program vezetője, örömmel fogadta a résztvevőket, és részletesen bemutatta a lepkék megfigyelésének módszereit. Elmondta, hogy az éjszakai lepkéket leginkább a fény vonzza, hiszen repülésük során az égitesteket, mint a holdat és a csillagokat használják tájékozódásra. A megfigyelés során egy erős fényerejű lámpát helyeztek ki egy fehér lepedő elé, amely így vonzotta a lepkéket, lehetőséget biztosítva a közelebbi vizsgálatra és az azonosításra az Őrségi Nemzeti Park területén.

Éjszakai lepkészet folyamatban
Éjszakai lepkészet folyamatban
Forrás: Bedenek Tamás

Hogyan zajlik az éjszakai lepkészet?

- A lepkéket a fény vonzza, mert az égitesteket használják tájékozódásra éjszaka mikor repülnek, ezt kihasználva mi egy nagyon erős fényerejű lámpát kiraktunk egy fehér házfalhoz vagy fehér lepedőhöz, amivel még inkább erősítjük a fényforrás erejét és ezzel a fénnyel bevonzzuk a területre a lepkéket, akik berepülnek és leülnek a falra. Ahogy itt ücsörögnek oda tudunk menni hozzájuk egészen közel - akár makrokamerával is egészen közeli fotókat készíthetünk- meghatározzuk őket, és összeállítunk egy fajlistát - nyilatkozta a szervező.

Hozzátette, ezzel rálátást kapunk arra, hogy az adott évben és hónapban az adott területen milyen fajok vannak jelen. Ebből nagyon sok tanulságot le lehet vonni, például hogy az éjszakai pollinátorok vagy beporzó fajok jelen vannak-e a területen, a létszámuk növekszik vagy csökken, tehát alapvetően kapunk egy képet a lepkeállományok állapotáról. 

A tegnapi nap különlegessége abban rejlett, hogy az ország több helyszínén egy időben zajlott az éjszakai lepkészet, lehetővé téve a szervezők számára, hogy átfogó képet kapjanak a magyar lepke fauna aktuális állapotáról. „A szinkronizált megfigyelés lehetővé teszi, hogy összehasonlítsuk a különböző tájegységek lepkeállományait, és az így nyert adatok alapján jobban megértsük, milyen hatások érik ezeket az érzékeny fajokat” – magyarázta Bedenek Tamás.

Az eseményre számos család érkezett, akik kisebb gyermekeikkel együtt ismerkedhettek meg a lepkék csodálatos világával. - Az éjszakai lepkék rejtőzködő életmódot folytatnak, nappal elbújnak a ragadozók elől, és csak éjjel repülnek, ezért a legtöbb ember nappal nem is láthatja ezeket a gyönyörű példányokat.  – zárta gondolatait Bedenek Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában