Program

2024.08.07. 14:00

Gersekarátnak erdélyi testvértelepülése lett

A falu régóta dédelgetett álma valósul meg azzal, hogy sikerül egy határon túli (erdélyi) községgel testvértelepülési kapcsolatot kialakítania.

Merklin Tímea

A gersekarátiak már jártak Hegyközszentmiklóson

Forrás: VN/Antal N.

Gersekarátnak a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett 2024. évi testvértelepülési programok és együttműködések támogatása című pályázata révén adódik lehetősége Hegyközszentmiklóssal felvenni testvértelepülési kapcsolatot – tájékoztatott Ferencz Lászlóné közművelődési referens, akitől azt is megtudtuk, egy-egy négynapos gersekaráti, illetve hegyközszentmiklósi látogatást szerveznek. Az erdélyi delegáció augusztus 22–25. között érkezik, a gersekaráti októberben megy Erdélybe; aláírják a testvértelepülési kapcsolatról szóló szándéknyilatkozatot. Céljuk, hogy a két település lakossága megismerje egymást, kulturális értékeit kicserélje, hozzájárulva ezzel az anyaországi és a határon túli magyarság közti barátsághoz. Hegyközszentmiklós hasonló adottságokkal bír, mint Gersekarát. Mindkét település foglalkozik szőlőtermesztéssel, bortermeléssel és mézkészítéssel is. A gersekaráti tó alkalmas fürdőzésre, vízi sportra, horgászatra, Hegyközszentmiklósnak gyógy- és strandfürdője van. Mindkét településen található nyolcosztályos iskola, ami lehetőséget ad közös programokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában