Magyar Honvédség

2024.08.08. 20:13

Gyerekek a pilótafülkében - na erre a táborra sok felnőtt irigykedik - fotók

Rengeteg program várta és még több élménnyel gazdagodtak a Magyar Honvédség Klempa Kálmán Területvédelmi Ezred 83.Területvédelmi Zászlóalj által szervezett honvédelmi táboroknak a fiatalok. A gyerekek még repültek is.

Pum András

Fotó: Szendi Péter

A repüléssel a 12-14 és a 15 és 17 év közötti korosztály ismerkedik meg, akik az ország különböző pontjairól, sőt még a határon túlról is érkeztek. Négy turnusban több, mint százan táboroznak, ráadásul több, mint húszan közülük lányok. A repülés rejtelmein túl a honvédség mindennapjaiba is betekintést nyernek, valamint gyakorlati ismereteket szereznek elsősegélynyújtásból, térképészetből és minden olyan dologból, mely a honvédségre jellemző. A fiatalok jártak többek között Sopronban, Pápán, laktanyákban – szóval nem unatkoztak!

gyerekek
Nagy élmény volt a gyerekeknek a repülés (is)
Fotó: Szendi Péter

Napirendet alakítanak ki a gyerekek számára, melyben az ügyesség, kihívás, az erőnlét is fontos szerepet játszik. A napirendhez a zászlófelvonás és az esti levonás is hozzátartozik. Az országban nem csak vármegyénkben, hanem kivétel nélkül valamennyi vármegyében vannak különböző tematikájú honvédelmi táborok.

Honvédelmi tábor - élmény a gyerekeknek

– Két turnusban tizenkét és tizennégy, két turnusban pedig tizenöt és tizenhét éves korosztályú gyermekek számára szerveztük a tábort – mondta Molnár Tamás őrnagy a szombathelyi reptéren  – A tábornak a gyöngyösfalui Holdfényliget Kalandpark adott és ad otthont, az a bázisunk. Volt harcostáborunk, volt egy tanítsunk Magyarországért elnevezésű táborunk és két turnusban a vitorlázó repülőtábor szerveztük. Valamennyi tábor hétfőtől-péntekig zajlott, illetve zajlik. Érdekesség, hogy voltak olyanok, akik első nap szinte sírva jöttek, viszont utolsó nap pedig sírva mentek haza – mondván, ők még maradni akarnak. A táborok fő programjai az adott hét tematikájához tartoztak, kiegészítő programokként pedig igyekeztünk színes programokat nyújtani a gyerekek részére – a visszajelzések alapján nagyon sok élményben, kihívásban volt részük. Emellett hasznos tudásra is szert tettek. Egy „átlagos” nap reggel fél hétkor ébresztővel kezdődött és tízkor takarodóval zárult. A mostani vitorlázó repülőtábor résztvevői például jártak Pápán a 47-es bázisrepülőtéren, voltak Sopronban, ahol három Gripen húzott el a város felett. A héten eddig két alkalommal, motoros repülőgéppel és vitorlázó motoros repülőgéppel repültek. Számomra úgy tűnt, hogy a repülések voltak a legnépszerűbbek, mellette a laktanyalátogatások vitték a prímet. Túráztak, aztán kajakoztak az Abért-tavon, elektormos rollereztek, előadásokon és egészségügyi foglalkozáson vettek részt. Azért is gondolom, hogy a gyerekek élvezik a táborokat, mert minden évben vannak a korábbi esztendőkről visszatérő gyerekek. Olyan programokat szervezünk, amelyen a nap végére elfáradnak a gyerekek – de nyilván tudjuk, hol az egészséges határ.

– A gyerekek Pápán közelről láthattak felszállni Boeing C 17-es repülőgépet, ami nem egy kis gép – ezt már Vén Tamás tartalékos főhadnagytól, táborparancsnoktól tudtuk meg . – Sopronban pedig olyan jó extra helyről tudtuk nézni a Gripeneket, amilyenről talán senki más sem a városban. Majd emléktáblát avattunk, megismerkedtünk tehát a jelen mellett a múlttal is. Mindenkiből nem lehet katona, de természetesen a tábor egyik célja, hogy megismertessük, megszerettessük velük ezt az életformát. Ha csak azt elérjük, hogy a honvédségre pozitívan tekintsenek, respektálják az itt dolgozókat, akkor már elértünk valamit.

– Korábban még nem voltam ilyen táborban, de nagyon tetszik amit itt láttam és tapasztaltam – mondta a Kaposvárról érkezett 13 esztendős Fekete Rajmund. –  Nagyon tetszik a környezet, szimpatikusak az emberek és az is fontos számomra, hogy ki tudok szabadulni a komfortzónámból. Én egyébként hivatásos pilótának készülök az egyik légitársaságnál, ez sokat segít az itteni repülésben, cseppet sem furcsa számomra a repülés. A nap végére rendesen elfáradunk, de jövőre is szeretnék jönni!

– Tavaly két táborban (egy harcos és egy repülőstáborban) is voltam, idén tehát már harmadszor járok erre – jelezte Sabján Erik, aki 14 éves és Tapolca mellől, Lesencetomajról, két testvérével – az egyikük már kadét – együtt érkezett. – Mivel tavaly már repültem a táborban, így ezúttal cseppet sem féltem a levegőben - nagyon élveztem minden pillanatát. Nagyon szeretem a katonai dolgokat, nagyon tetszenek  air-soft fegyverekkel végig menni az akadálypályán és jó a közösség is. Tetszik a rend és, az hogy közösen csinálunk mindent. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában