Ingatlan

2024.08.30. 11:00

Lakóövezet épülhet a sárvári gyárak helyén

A Sága és a volt cukorgyár területén is lakóövezet alakítanának ki az ingatlanok tulajdonosai az önkormányzat közreműködésével.

Polgár Patrícia

Lakóterületet álmodtak a volt ipari területre Sárváron

Fotó: VN

Sárvár két volt ipari területét - a Sága volt üzemi területét és a volt cukorgyárat - is közép- és hosszútávú rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a kormány, miután tulajdonosaik az önkormányzat támogatásával sikerrel pályáztak - számol be a Sárvár Lendületben.

Lakóövezet
Lakóövezet épülhet a sárvári gyárak helyén
Forrás: Sárvár Lendületben

Mint írják, a kormányzati döntés értelmében ezeknek a területeknek a kármentesítése, a lakóterületi fejlesztése nemcsak kiemelt városi érdek, de a nemzetgazdaság szempontjából is fontos. A rozsdaövezeti akcióterv hármas célt valósít meg: kedvezményes, 5 százalékos, lakásáfával épülhetnek új otthonok a barnamezős területeken, segíti a városrehabilitációt a jó elhelyezkedésű területek megújításával, illetve gazdaságélénkítő hatása is van, segíti az építőipari álláshelyek megtartását, a munkahelyteremtést.

Azt is leírták, a Sága volt ipari épületeinek elbontását követően a mintegy 52 ezer négyzetméteres területen kis társasházi lakóövezetet alakítanak ki a cég beruházásban. Ide nemcsak lakóépületeket képzelnek, de a lakóközösség igényeit kiszolgáló wellness központ, szabadtéri sportpályák megvalósítását is tervezi a Sága. Az ingatlanfejlesztés során kiemelt szerepet kap a zöld övezet kialakítása parkok, sétányok, mesterséges vízfelületek létrehozásával.

Hasonló változásokon megy majd át az 1999-ben megszűnt sárvári cukorgyár területe is. Ott az ipari létesítmények, épületek, építmények többségét 2005-ben elbontották. Az így felszabaduló ingatlanokat a tulajdonos építési területként szeretné hasznosítani, rajta lakó- és pihenőövezeti fejlesztéseket tervez. A barnamezős ipari terület rehabilitációját a sárvári önkormányzat és a Vasivíz Zrt. vízvezeték és szennyvízelvezető - hálózat kiépítésével, út- és csapadékvíz-elvezetés fejlesztéssel támogatja.

A cukorgyári területen a vízvezeték és a szennyvízelvezetés kiépítése már megtörtént. A Vasivíz a Szatmár utcai kereszteződés és a régi szennyvíztelep előtti szakaszoló akna között a szennyvíz-nyomóvezetéket már kicserélte. A közlekedési és közműterületek önkormányzati tulajdonban vannak, ezért az úthálózat egy kisebb részének és az ahhoz kapcsolódó csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére a sárvári önkormányzat beruházási céltartalékából kíván fedezetet biztosítani. Ez az önkormányzati szerepvállalás új lendületet ad annak a magánerős beruházásnak, amely meghatározza ennek a városrésznek a további fejlődését. A beszámoló arra is kitér, hogy a sárvári önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a péntekfalui lakóövezet fejlesztését, ennek érdekében az elmúlt években korszerűsítette és bővítette a városrész óvodáját, elkezdődött az ott található játszótér felújítása és a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése is - utóbbi útfelújításokkal folytatódik majd.

Kapcsolódó:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában