Milyen feladatoknak néz elébe?

2024.08.11. 07:00

Új, igaz utat keresni bátorság - dr. Perger Gyula atyával beszélgettünk

Híre jár, hogy felállva, percekig tapsoltak az emberek dr. Perger Gyula atya székesegyházi plébánosként tartott, egyik utolsó szentmiséjén. Milyen érzésekkel köszönt el a hívektől, és milyen feladatoknak néz elébe? – erről beszélgettünk.

Merklin Tímea

Dr. Perger Gyula a szombathelyi székesegyház plébánosaként elköszönt, és maradt a Szily János Látogatóközpont igazgatója. Nem hagyott fel a papsággal: vasárnaponként a ferences templomban tart szentmisét Brenner József atyával

Forrás: VN-archívum

Egy éve a kőszegi plébániától, most a szombathelyi székesegyháztól búcsúzott.

– Hogy éli meg ezeket a váltásokat? Mennyire nehéz? 

– Megindító és megtisztelő számomra a hívek szeretete, tisztelete és ragaszkodása. Mindez a tisztelet, úgy érzem, a családomnak is szól: édesanyámnak és édesapámnak, akik isten- és emberszeretetre tanítottak, akiktől a munka becsületét, szeretetét és tiszteletét megtanultam. Valamint a három testvéremnek is szól, édesanyám körül nekik köszönhetően láthatom a hat felnőtt unokát, illetve a tizenegy dédunokát. Nagy ajándék számomra a családunk épségét, egységét és szeretetközösségét megtapasztalni – papként is a mindennapokban. Amikor híján vagyunk annak, hogy gondolatainkat, meglátásainkat a magunk töredékessége miatt a legjobban kifejezzük, segítségünkre sietnek a költők és a szentek. Jelenlegi állapotomat és élethelyzetemet a gimnazista korom óta tisztelt Teréz anya gondolatsora fejezi ki a legjobban: „Ha jót teszel, megvádolnak, hogy önzés és hátsó gondolat vezérli cselekedeteidet, mégis tégy jót! Ha sikeres vagy, hamis barátokat és igazi ellenségeket nyersz, mégis érj célt! A jó, amit teszel, holnap már feledésbe megy, mégis tedd a jót! A becsületesség és őszinteség sebezhetővé tesz, mégis légy becsületes és nyílt! Amit évek alatt felépítesz, egy nap alatt lerombolják, mégis építs! Az embereknek szükségük van a segítségedre, és ha segítesz, támadás érhet, mégis segíts! A legjobbat add a világnak abból, amid csak van, s ha verést kapsz is cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid van!”

– Mi minden történt, amíg a szombathelyi székesegyház plébánosa volt? Mi fért bele az egyéves lelkipásztori munkába? 

– A lelkipásztori munka terén jó volt együtt örülni és izgulni a házasságra készülő 28 jegyespárral. Jó volt látni a fiatal szülők arcán a boldogságot, a jó értelemben vett büszkeséget, amikor az egy év alatt megkereszteltem 60 gyermeket, vagy amikor az első szentgyónásra és szentáldozásra 143 gyermeket, majd a bérmálásra 63 fiatalt készítettem fel. Boldogságot jelentett az a tudat is, amikor a gyóntatás után sok, Istennel kiengesztelődött ember kapta meg a tiszta szív és lélek ajándékát. Sokszor láttam a kórházi vagy otthoni betegágyon szenvedő, néha reményvesztett arcokat, akikhez a betegeket gyógyító Krisztus adta reményt vittem el a betegek szentségében. Számos gyászoló és bánattól megtört embernek is megadhattam a hit vigaszát, amikor egy év alatt 63 elhunytat kísértem utolsó útjára. Két elsőáldozás és a bérmálás mellett törekedtünk arra, hogy az ünnepek: így a karácsony, a nagyhét, a húsvét, a fogadalmi ünnepek, a fatimai est, a Mindszenty-kép, illetve az ereklyék elhelyezése méltó legyen a székesegyházhoz. A mindennapos lelkipásztori munka mellett négy orgonakoncert és hét koncert volt a székesegyházban, valamint két lourdes-i zarándokutat is szerveztünk. Beruházásaink pedig a következők voltak: a fatimai Szűzanya szobrának elhelyezése és helyének kialakítása az oldalsó bejárat mellett. Jézus szíve szobor elhelyezése az első mellékoltárnál. Szent II. János Pál és Szent Fausztina ereklyéinek elhelyezése a Jézus szíve oltárnál. Az ereklyéket kérésemre Krakkóból kaptuk. Schmidt Béla Mindszenty Józsefről készült leghíresebb, eredeti portréjának elhelyezése a Szent Márton-oltárnál. A sekrestyéket kifestettük, új szőnyegek, miseruhák, liturgikus kellékek vásárlása is történt. Biztonsági okokból kamerarendszert építettem ki a székesegyházban.

– Szombathelyen, sőt, az egyházmegyében is jelentős az Ön kultúraszervezői és vallási turizmust szolgáló tevékenysége. Ebben a tekintetben milyen mérleget von most? 

– Huszonhárom éve vagyok pap, ezalatt tizenkilenc külföldi zarándoklatot szerveztem számos belföldi mellett. Tizenhat könyvet rendeztem sajtó alá. Három plébániaházat újíttattam fel, amelyek közül kiemelkedik az ősi kőszegi plébániaépület, amely Mátyás király kőszegi tartózkodása idején az ő lakóháza volt. Nyolc templom teljes külső és belső felújítását is sikerült Isten segítségével, a hívek összefogásával, valamint pályázatok: a kormányzat, az önkormányzatok, valamint a Püspöki Hivatal segítségével felújítani. Ezek közül kiemelkedik a dozmati templom, amely egy római kori villára épült, ennek következtében kiemelt műemlék templom, de ugyanígy a bucsuit is említhetném, amely Árpád-kori alapokon nyugszik. Teljesen új, neobarokk díszítőfestést kapott a kőszegfalvi és a toronyi templom, sőt ez utóbbit a misén részt vevők nagy száma miatt bővítettük. Közel száz koncertet szerveztem a rám bízott egyházközségek templomaiban, valamint a Püspöki Palotában. A Püspöki Palotában kialakított Látogatóközpontot igazgatóként hét éve vezetem, ezalatt megújult az első emeleti barokk résznek mind a nyolc terme, valamint emlékszobát alakítottunk ki a földszinten Mindszenty bíborosnak, valamint Brenner János vértanú papunknak.

– Van, ami régóta nem változik az életében: Ön a Szily János Egyházmegyei Látogatóközpont igazgatója. Ebben a pozícióban is rengeteg tennivalója van. Most mentek ki a meghívók a Maulbertsch-ünnepre. Hogyan ünneplik a festőművész jubileumát? 

– Szily János Franz Anton Maulbertschet hívta Szombathelyre, hogy álmodja meg a székesegyház belső díszítését, valamint fesse ki a Püspöki Palota dísztermét. Célunk volt, hogy a mester születésének 300. évfordulójára régi fényében tündököljön a díszterem. Ez az álmunk valóra vált. Négyéves munka után elkészült a díszteremnek nemcsak a mennyezeti freskója, hanem négy oldalfalának restaurálása is Tarr György festőművész és restaurátornak köszönhetően. Az állványokat már elbontották, a szakmai zsűrizés a napokban megtörtént, a zsűri tagjai az elvégzett munkát nagy megelégedéssel fogadták. Szeptember 11-én, szerdán lesz az ünnepélyes átadó. Aki a karnevál idején – vagy akár keddtől szombatig – betér a Látogatóközpontba, már megcsodálhatja Maulbertsch utolsó alkotóperiódusának fő művét.

– Mire készül a közeljövőben? 

– Augusztus végén lesz az idei második lourdes-i zarándokutunk, majd Fatimába vezetek zarándokutat szeptemberben, októberben pedig Liseaux-ba. Jövőre szentévet hirdetett a pápa, ezért május 6. és 13. között egy római zarándoklatot szeretnék szervezni Assisi, Loretto, Pompei, Capri szigetének érintésével. Miután a Püspöki Palota teljes felújítása megtörtént, szeretnék egy könyvet összeállítani annak művészi értékeiről. Szeretnénk újra kiadni Brenner János lelki naplóját, ennek korrektúráját a napokban fejeztem be. Szeptembertől újra indulnak a Püspöki Palotában a kamarakoncertek, így a Capella Savaria előadásában Vivaldi A négy évszak műve csendül fel, vendégünk lesz Balog József híres zongoraművész, a budapesti Saxofon Quartet, a hárfaestet Razvaljajeva Anasztázia művésznő vezeti, valamint Bősze Ádám előadása zárja az őszi évadot az adventi időben Angyalok a zenében címmel.

– Mik a távlati tervei? 

– Erre szintén egy gondolatsorral válaszolnék. Sosem lehetsz elég jó annak, aki nem a szívével tekint rád. Ott, ahol elvárás van elfogadás helyett, ahol sérelem él a megbocsátás helyett, ott, ahol szavak repkednek a megértés csendje helyett, nincs keresnivalód. Felállni, arrébb menni, és új, igaz utat keresni a legnagyobb bátorság, amelyet megtapasztalunk az életünk során. De tudnunk kell, a szenvedésre nincs időnk, erre nem kaptunk trezorba zárt, féltve őrzött éveket. Eltelik, elmúlik az élet akkor is, ha fáj, és akkor is, ha nevetve viszed tovább, ezért légy vidám, és tedd a jót, amit eddig is tettél, a verebeket pedig hagyd csiripelni. Ez a távlati, s egyben mindennapos tervem, észrevenni az Isten által megálmodott világ szépségét, segíteni az embereknek legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint, s tenni a jót, ahogy eddig is próbáltam tenni Isten segítségével az Ő dicsőségére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában