Árhullám 2024

2024.09.17. 14:00

A násznépnek menekülnie kellett az árvíz miatt - Bécsben élő magyar nő mesélt lapunknak

Út- és autópálya lezárások, megbénult vonatközlekedés – ezt hozta magával Boris Ausztriába.

Polgár Patrícia

Kritikus az árvízhelyet Ausztriában.

Forrás: noe.orf.at

Mint arról beszámoltunk, heves esőzések és áradások miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztriában: 100 éve nem tapasztalt árvíz érheti el Alsó-Ausztriát és már halálos áldozatai is vannak az ausztriai áradásoknak. A tartományban a heves viharok és áradások miatt számos utat, köztük az A2-es autópályát és több vasútvonalat is lezártak. 

árvíz
A heves esőzések miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztriában. Gondokat okoz az árvíz.
Forrás: volksgruppen.orf.at

Tűzoltók szakították félbe a hétvégi esküvőt 

Az áradások Bécset sem kímélték, a fővárosban az U1-es kivételével minden metróvonalon vonalkimaradások voltak. Egy Bécsben élő magyar, Salamon Krisztina elmesélte, hétfő estére kezd normalizálódni. A legrosszabb helyzet St. Pölten és Krems környékén volt, Krisztina szombaton onnan utazott családjával egy, a Duna északi oldalán megtartott esküvőre, amit 17 óra tájékán a tűzoltók szakítottak félbe, a násznépnek menekülnie kellett. Másnap egy másik esküvőt Klein Wienben teljesen elhalasztottak az áradás miatt, nem tudták megtartani a szertartást. 

Másnap, az elárasztott utak és vasútvonalak miatt csak nehézségek árán, az utolsó, még szabad úton, az S5-ös sikerült hazajutniuk Bécsbe - az autópálya mellett végig állt a víz, pedig a Duna kilométerekre folyik onnan. - Szerencsére itt okosan a gátakra építkeznek, így nem árasztotta el az ár a pályát, így tudtunk hazajönni – jegyezte meg. Krisztina hangsúlyozta: a legnagyobb gondot a kisebb folyók, patakok okozzák, azok folynak le, keletre és okozzák az áradásokat. Sajnos a melegedő időjárás sem segít a helyzeten, mint mondja, hiszen attól olvad a hó a hegyekben. Hozzátette, St. Pölten környékén mindenki készültségben van, de Bécsben ez már nem érezhető. Bár a metrók még nem közlekedtek hétfőn, azonban a villamosok már igen, a sétáló részeket hétfő délre már le is takarították. Az Új-Duna azonban még hétfőn is kint volt a medréből.

Továbbra is kérik: halasszák el utazásukat!

Vasárnap 18 órától tervezetten hétfő éjfélig az ÖBB leállította a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között. Valamennyi Railjet, bécsi EuroCity, a Kálmán Imre EuroNight és az EuRegio vonat csak Hegyeshalomig közlekedett, illetve onnan is indult. A nemzetközi utasokat kérték, halasszák el utazásukat, ne induljanak útnak!

Fennakadásokat okoz az árvíz a vasúti közlekedésben

Hegyi Zsolt, a MÁV Zrt. vezérigazgatója hétfői budapesti doorstep sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a nemzetközi forgalomban komoly fennakadások vannak, Ausztriában Bécstől nyugatra, illetve Hegyeshalom felé sem közlekednek az árvíz miatt a vonatok. Erről folyamatosan tájékoztatják a pályaudvarokon és az internetes felületeken keresztül is az utasokat. Az osztrák vasút tájékoztatása szerint szerdán reggel indulhat meg a vasúti forgalom Ausztriában - mondta a sajtótájékoztatón Hegyi Zsolt, aki szolidaritását fejezte ki az osztrák és a cseh vasutasokkal, illetve mindenkivel, akiknek kárt okoznak az áradások - tudósított az MTI.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában