Árhullám 2024

2024.09.17. 11:02

Árvíz után Ausztriában - Elkezdődött a kárelhárítás, a vasúti forgalom szerdáig még akadozik

Az árvízkatasztrófát követően megkezdődtek Alsó-Ausztriában és Bécsben is a kárelhárítási munkálatok továbbá az átszakadt gátakat is meg kell javítani. Csökken a folyók vízszintje, az autópályák újra járhatóak, de a vasúti közlekedés legkorábban szerda éjfélkor térhet vissza a megszokott kerékvágásba - írja a magyarok.orf.at.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Alsó-Ausztria

„A vízszintek csökkentek, a fő hangsúly most a Tullnerfeld és a Pielach-völgyön van" – mondta Stephan Pernkopf (ÖVP) Alsó-Ausztria tartományfőnök helyettese. A kármentesítési munkálatok mellett most az áttört gátakat is meg kell javítani, hogy a községek védve legyenek az esetleges további áradások ellen - tudósít a magyarok.orf.at.

Alsó-Ausztriában a viharok miatt még mindig rendkívüli állapot van érvényben, és a katasztrófavédelem éjjel-nappal dolgozik.

A burgenlandi tűzoltók Baden és Alland környékén nyújtanak segítséget. Alsó-Ausztriából a szivattyúzási munkálatokhoz kértek segítséget a kollégák. Ezúttal két katasztrófavédelmi egység kerül bevetésre Felsőpulya(Operpullendorf) és Gyanafalva (Jennersdorf) körzetéből – mondta Günter Prünner tűzoltósági szóvivő.

Az Alsó-Ausztriában kialakult drámai helyzetre való tekintettel a tűzoltók a saját régiójukon kívül is nagy hajlandóságot mutatnak a segítségnyújtásra. Prünner szerint néhány tűzoltó még szabadságot is vesz ki munkahelyén, hogy segíthessen. A keddi nap folyamán eldől, hogy a mentőszolgálatok szerdán is utaznak-e Alsó-Ausztriába.

Bécs

Bécsben az éjszaka folyamán enyhült az árvízhelyzet: A vízszintek csökkentek, és a Bécs folyó mentén, Penzingben megkezdődtek az első takarítási munkálatok. A Wiener Linien megkezdte az árvízvédelmi védművek lebontását is. Az azonban még nem világos, hogy a részben lezárt U2, U3, U4 és U6 metróvonalak mikor közlekedhetnek ismét zavartalanul.
Bár a Duna vízállása Bécsnél még mindig alig hét méter alatt volt, a bécsi vízügyi hatóságok szerint a következő két napban nem változik a helyzet, mivel időbe telik, amíg a vízszint lecsökken. A Duna azonban nem jelent veszélyt Bécsre.

Bár a helyzet enyhült, az árvíz következményei még mindig érezhetőek Bécsben: a város parkjai továbbra is zárva vannak. A talaj felázott, és bármikor kidőlhetnek a fák.

Burgenland

A Lajta mentén továbbra is érvényben van az árvízvédelmi figyelmeztetés, de a Kismarton (Eisenstadt) járásban található Neufeldről a Nezsider (Neusiedl am See) járásra helyezték át a figyelmeztetést. A bruckneudorfi gát egyelőre még tartja magát.

Közlekedés

Az A3-as és az A2-es autópálya is szabadon járható. Kedd reggeltől ismét átszállás nélkül közlekednek a vonatok Deutschkreutz-ból Bécs irányába. A vonatközlekedés újraindulása ellenére továbbra is vonatkimaradásokra és késésekre kell számítani Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) –Sopron – Ebenfurth – Wien főpályaudvar vonalon.

A Sopron – Bécsújhely (Wiener Neustadt) vasútvonalon továbbra sem közlekednek vonatok várhatóan szeptember 18-án 23:59-ig. A Fertőszentmiklós Neusiedl am See vasútvonalon, a vonatok Fertőszentmiklós – Neusiedl am See állomások között közlekednek, de Bécs felé a tovább utazás erről a vonalról nem lehetséges és pótlóbuszok sem közlekednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában