Bállal zárul

2 órája

Azahriah, Bamako-rali és fúvósok – hogyan kerülnek egy rendezvényre? A Kőszegi Szüreten megtudtuk! Fotók

Polgár Patrícia

Szüreti felvonulás és vásár

Fotó: Unger Tamás

Kőszeg felé tartva a hegy erdőkkel és szőlőkkel tűzdelt lankái már messziről integettek, különösen tiszta volt ma az idő arrafelé. Mondták is a szüretre látogatók közül sokan: „Reméljük, estig kitart a jóidő!” A kőszegi szüretelők felvonulásának ideje alatt biztosan kitartott.

A gyülekezőt az alsó Gyöngyös-hídhoz hirdették meg, onnan indultak el muzsikaszóra a feldíszített járművek: a legtöbbjük traktor volt (hol utánfutóval, hol anélkül, volt, amelyik boroshordót vitt magával), de akadt kamion, vonultak tűzoltóautók és láthattuk a menetben azt az autót is, amivel a kőszegi csapat teljesítette a Budapest-Bamako-rali teljes távját. A vidám társaság énekelve, integetve, vonult végig Kőszeg utcáin, sok ott lakó az ablakokból viszonozta az üdvözlést, mások az út mentén álltak (nekik cukorka is jutott a felvonulóktól). A felvonulás legkedvesebb momentuma talán az volt, amikor az idősek otthona előtt haladtak el az ünneplők, a lakók pedig kint, az épület előtt ülve várták őket.

 

Voltak, aki – szüret lévén – bort bontottak és iszogatva várták a vonulókat az otthonuk előtt. A díszes tömeg – amelyben főként a kőszegi kulturális csoportok, -iskolák és a fúvószenekari találkozóra érkező zenekarok voltak megtalálhatók, de vonultak a Borbarát hölgyek, az önkormányzat dolgozói és hagyományőrzők is – a Főtérnél, a könyvtár épülete előtt produkciókat adtak elő. A Balog-iskola DJ-nek öltözött osztályának hangszóróiból Azahriah, YongFly és Desh slágere, a Pannonia sorai szóltak: „Mamma Mia, mondd el, te gyönyörű // Megérik a szőlő, sír a hegedű // Pannónia, mindig hazavár”. Egy másik osztály a bamakos autó mögött afrikai csapatnak öltözött és énekelt, mások az olimpia hangulatát idézték meg. A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes még Básty Béla polgármestert is megtáncoltatta.

A mulatság este, a szüreti bállal folytatódik, vasárnap vasi előadók produkciói várják a főtérre látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában