Hegyben vagyunk

2 órája

Beköltözött az ősz a szombathelyi vásárcsarnokba - a nyitott piacok napján még almáslepényt is kóstoltunk - fotók

Az ország 19 piacán, köztük a szombathelyiben tartottak nyitott napot pénteken: a központi téma a szőlő, a fő cél a helyi termékek népszerűsítése volt. A zöldbe, lilába öltözött fürtök mellett sok minden mást is találtunk a vásárcsarnokban.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: CSEH GABOR

Visszavonhatatlanul beköltözött az ősz a szombathelyi vásárcsarnokba: rögtön a bejárat mellett ökölnyinél is nagyobbra nőtt körtéket kínálnak, odabent pedig halmokban áll a hagyományos krumpli mellett az egyre népszerűbb édesburgonya. Előbbit viszik már nagyobb tételben télire, kilója 400 forint körül mozog. A szezon nagy kedvence a sütőtök – mondja Németh Ramón, aki a nyitott nap alkalmából sült sütőtökkel is várta a vásárlókat. S hogy mi a finom fogás titka? Szerinte a jó alapanyag – a sütőtök legyen érett, kívül szürke, belül sárga. 

Sokan keresik a sütőtököt a vásárcsarnokban
Sokan keresik a sütőtököt a vásárcsarnokban, a nyílt napon meg is kóstolhatták az érdeklődők
Fotó: Cseh Gábor

Találunk a sorok között száraz tarkababot, kilóját kétezer forintért kínálják, mákot 4000 ezer forintért vehetünk egy kilót, tormából pedig 10 dekagramm 399 forint. A karfiol kilója 1300, a cékláé 500, a zelleré 998 forint. Szőlőből többfélét árulnak: a hazai apró fehér szeműtől a medinán át a nagyobb szemű olasz fajtáig. Az áruk változó, nagyjából 900-1500 forint között mozog. 

Nincsen ősz hazai alma nélkül. A kondorfai Debreceni családi gazdaság standjánál ezúttal almáslepényt és frissen csavart almalevet kóstolhat az arra járó, élnek is sokan a lehetőséggel. – Az idared, golden, mutsu, jonagold szedését most kezdtük. Az Őrségi agyagnak megvannak az előnyei, szerencsére bő termés lett az idén. Az aszály azonban megviselte a fákat, kisebb almákat neveltek. Sokan egyébként úgy tartják, a kis almában jobban összpontosulnak az aromák, ízek – meséli Debreceni Tibor. 

A piac mindenkié  

 A fenntarthatóság és a piac szó mára összeforrt – mutatott rá köszöntőjében Németh Ákos tanácsnok, aki a hely közösségépítő- és formáló szerepét is kiemelte. Dr. Unger István Európai Borlovagok Magyarországi Rendjének képviselője a szőlőtermesztés és a borkészítés régi hagyományait idézte fel, majd Garger Imre nedűjét ajánlotta a látogatók figyelmébe. A vaskeresztesi termelő kóstolóval várta az érdeklődőket. „A piacoknak helyük van egy város, így Szombathely turisztikai térképén” – hangsúlyozta Polákovics Marietta, a vásárcsarnok vezetője, majd a rövid ellátási lánc és a hazai, jó minőségű termékek népszerűsítéséről beszélt. Nem véletlenül kapta tehát a Nyitott Piacok Programja idén a “Piac mindenkié” szlogent.  

A szombathelyi vásárcsarnok augusztus 24-e óta a „Helyben vagyunk” védjegy birtokosa,

a hiteles partnerei erről szóló táblákat vehettek át a megnyitón. Ezentúl, ha meglátjuk azt egy piaci árus standjánál, biztosak lehetünk benne: vásárcsarnok értékrendjét kiemelten képviselő termelőnél vásárolunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában