Előrejelzés

2024.09.14. 17:39

Boris a mediterrán ciklon észak-északkelet felől csap le Vas vármegyére

A három őszi hónapban szokott annyi csapadékmennyiség hullani, mint amennyi szeptemberben Vas vármegyében lezúdulhat - tudtuk meg Pétervári Tibortól, a HungaroMet szombathelyi észlelőjétől szombat délután. Kitért arra is: Boris a mediterrán ciklon várhatóan észak-északkelet felől csap le Vas vármegyére.

Gombos Kálmán

Boris a mediterrán ciklon várhatóan észak-északkelet felől csap le térségünkre

Fotó: Unger Tamás

Pétervári Tibor, a HungaroMet szombathelyi észlelője megkeresésünkre szombat délután elmondta: 20-30 milliméter csapadék várható, amit 70-80 kilométeres sebességű viharos szél fog kísérni. Ez elsősorban a vármegye déli tájain, főként az Őrségben várható. Boris a mediterrán ciklon Vasra is lecsap.

Boris a mediterrán ciklon
Boris a mediterrán ciklon várhatóan észak-északkelet felől csap le térségünkre
Fotó: Unger Tamás

Boris a mediterrán ciklon egy fordulat után csap le 

Az északabbra fekvő tájakon az Alpokalja főnhatása (szárító jelleg) fog érvényesülni: a Kőszegi-hegység mint egyfajta árnyékoló védi ezeket a részeket. A szél éjszaka, és főként vasárnap hajnalban fog viharos erejűvé fokozódni. A Boris ciklon egy fordulat után észak-északkelet felől csap le térségünkre.

Vasárnap körülbelül 30-50 mm csapadék várható Pétervári Tibor várakozása szerint. Ezt követően a hét első felében még csapadékra számít, de a hét második felében derűsebb napok várhatók. A jövő hétvégi események szerinte megtarthatók lesznek – ezeket legfeljebb a hátramaradó sár nehezítheti vagy akadályozhatja meg.

Sokéves átlag feletti csapadékmennyiség hullhat

A napokban érkező nagy mennyiségű csapadék egyébként bőven sokéves átlag feletti: a szeptemberi megszokott érték 55-60 mm, a három őszi hónap pedig összesen szokott körülbelül 160 mm lenni. Ez most akár szeptember folyamán lezúdulhat – véli a HungaroMet szombathelyi észlelője.

Borisról, a mediterrán ciklonról többet megtudhat, ha megnézi a videót.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában