Minden jó, ha a vége jó

2024.09.06. 13:20

Botrány az uszodában: közel kétszáz gyermek oktatása került veszélybe Szombathelyen

Végső elkeseredésükben petíciót indítottak és levelet írtak a szombathelyi önkormányzatnak a szülök, miután úgy érezték: megpróbálják teljesen ellehetetleníteni a magánoktatókat a szombathelyi uszodában.

Vaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

Botrány az uszodában: közel kétszáz gyermek oktatása került veszélybe Szombathelyen. - Ez a szakma egy bizalmi játék. Bizalom a gyermek, a szülő és az oktató között. Éppen ezért nem hagyom szó nélkül ezt az egészet, a gyerekek miatt - szögezi le mindenekelőtt Maxim Imola, akit az úszósportban és a szombathelyi (vasi) úszásoktatásban nem kell bemutatni. Kálváriája augusztus elején, az új tanévre készülve kezdődött. Utolsó mentsvárként lapunkhoz fordult: mintegy 180 jelentkezője van, de a szombathelyi uszodából gyakorlatilag kitiltották. 

Botrány az uszodában: közel kétszáz gyermek oktatása került veszélybe Szombathelyen
Botrány az uszodában: közel kétszáz gyermek oktatása került veszélybe Szombathelyen
Forrás: Cseh Gábor

Nem kellett, aztán mégis, aztán mégsem

Imola tavaly augusztusban döntött úgy, ott hagyja az Aligátor Vizilabda Utánpótlás Sportegyesületet. Akkor megkereste a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskolát: igényt tartanának- e a munkájára. Nemleges választ kapott, így saját vállalkozást indított, úszóiskolát alapított. Rá egy jó hónapra, mikor már voltak “saját gyerekei”, mégis megkereste és felvette az intézmény. A megegyezés, hogy egyszerre lehet alkalmazott és vállalkozó, azonban nem tartott sokáig, és válaszút elé állították, így január óta csak magánoktató. Folyamatosan órákat tartott, nyáron több teltházas tábort és nagy népszerűségnek örvendő intenzív tanfolyamot szervezett.  

Az őszi tanévre szóló pályaigényét augusztus elején leadta. Akkor türelemre intették, mondván: megvárják és összeegyeztetik a többi foglalással. Hónap végén érte a hidegzuhany: az állítólag elsőbbséget élvező Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola minden oktatásra alkalmas helyet és időpontot lefoglalt a szombathelyi uszodában, a magánoktatókat egyszerűen ellehetetlenítették. Mindenki értetlenül állt az ügy előtt.  

"Ez egy bosszúhadjárat a személyem ellen"

Több hétig tartó szervezés, tárgyalás eredményeképpen két magánoktató megkapta a pályaigényét, Maxim Imola azonban továbbra sem, miközben a Vasivíz Zrt.vel élő szerződése szerint az igénylés sorrendjét veszik figyelembe a foglalások jóváhagyásakor. Közben lassan mindenki számára világos lesz: jogilag többszörösan vétettek.  

- Ez egy bosszúhadjárat a személyem ellen, de a gyerekek isszák meg a levét. Kovács Cecília, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola ügyvezető igazgatója szerint miattam nincsenek gyerekeik, mert én “ellopom” őket előlük - fogalmaz Maxim Imola, aki szerint ideje elgondolkodnia a felsőbb vezetésnek: - a szülők miért hozzám, egy drága magánoktatóhoz hozzák a gyereket, és nem hozzájuk? 

Botrány az uszodában

Megkerestük az ügyben a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskolát is: kíváncsiak voltunk, hány gyermek jár úszni az intézményben, és mekkora összeget különítettek el pályabérlésre a 2024/2025-ös tanévre. Kíváncsiak voltunk arra is, a szerződésükben szerepel-e, hogy foglalási előjogot élveznek a Vasivíz Zrt-nél.  

Kovács Cecília, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nkft. ügyvezető igazgató érdeklődésünkre közölte, az elmúlt pár hétben egyeztetéseket folytattak olyan személyekkel, akik magánoktatást végeznek az intézményben, és minden megbeszélést sikeres együttműködési megállapodással zártak.  

A mai napon a vaol FB oldalán megjelent „Botrány az uszodában: közel kétszáz gyermek oktatása került veszélybe Szombathelyen” című cikkükben valótlanságot állítanak. Ezek tekintetében helyreigazítás kérek, más esetben jogi útra terelem az ügyet. Önök a Szombathelyi Sportiskolának, és így egy önkormányzati intézménynek ezen kijelentésekkel többek között rossz hírnevét keltették. A cikket azelőtt jelentették meg, mielőtt a felmerült kérdésekre tőlem választ kaptak volna, így a lehetőség sem volt adott arra, hogy az objektív tájékoztatás megvalósuljon, amire Ön alábbi levelében hivatkozik.

  1. „A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. valamennyi időpontra, valamennyi úszósávot lefoglalt a szombathelyi uszodában” – Nem igaz, hogy a társaságunk valamennyi pályát és időpontot lefoglalta a 2024/2025-ös szezonra az uszoda vízfelületét illetően. Ezt nem is tehetjük, hiszen az oktatásokon kívül a közönség úszásnak, a lakosok számára is kell időtartamot biztosítani.
  2. a magánoktatókat teljesen ellehetetlenítették – Az elmúlt pár hétben egyeztetéseket folytattunk olyan személyekkel, akik magánoktatást végeznek az intézményben, és minden megbeszélést sikeres együttműködési megállapodással zártunk.

Köszönöm, hogy alábbi kérdéseivel hozzám fordult, melyekre az alábbi válaszokkal szolgálok.

A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola NKft. úszó szakosztálya kereti között folytatja a következő tevékenységeket. Az önkormányzati úszásoktatást 18 óvodai intézmény részére hétköznapokon a délelőtti órákban (~ 600 fő), valamint a Zrínyi Ilona és a Neumann János Általános Iskolák sportiskolai csoportjai számára (~100 fő). 10 alkalmas tanfolyamokat biztosítunk az 5-7 éves gyermekek részére (250-300 fő), ezen kívül a versenyúszás oktatását végezzük a városban. A szakosztály igazolt létszáma a múlt évben 110-130 fő volt.

Tekintve, hogy a szombathelyi uszoda vízfelületének elosztásáról a Vasivíz ZRt. dönt, a foglalásokról érdemben ők tudnak nyilatkozni. Nem igaz, hogy a társaságunk valamennyi pályát és időpontot lefoglalta a 2024/2025-ös szezonra az uszoda vízfelületét illetően. Ezt nem is tehetjük, hiszen az oktatásokon kívül a közönség úszásnak, a lakosok számára is kell időtartamot biztosítani.  A Sportiskola az úszó szakosztály tevékenységét 7 fő közreműködésével valósítja meg - olvasható a szerkesztőségünknek küldött válaszban. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában