Sikerek

2 órája

Ismét világversenyen a szombathelyi Dirty Blocks

Közel ötven ország 238 csapata, négy kategóriában és három korosztályban mérte össze tudását az olaszországi Bresciában. A Dirty Blocks csapat a World Robot Olympiad nemzetközi versenysorozat nyári nemzeti döntőjén elért második helyezésnek köszönhetően kvalifikálta magát az olaszországi Open Championship Italy 2024 versenyre.

Tóth Katalin

Az idei versenyszezonban már a Robomission Senior (15-19 év) kategóriában indult a Horváth Mihály (VMSZC Gépipari és Informatikai Technikum) és Vincze Bence (Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium) páros, így a szombathelyi fiúk „újoncként” küzdöttek idősebb, tapasztaltabb versenytársaikkal. Ennek ellenére sikerült mindkét feladatot megoldaniuk, és a legjobb tíz közé küzdeni magukat. 

Munkaközben a Dirty Blocks
Munka közben a Dirty Blocks csapata: Vincze Bence és Horváth Mihály
Fotó: VN/Vincze Zoltán

A WRO-feladat témája a katasztrófavédelemhez kapcsolódott. A négynapos verseny első kihívása a nemzeti döntőkön is szereplő feladat megoldása volt. A legórobotnak egy természeti csapás után kellett segítenie a város helyreállításában: az újjáépítésben, a romeltakarításban, a vízvezeték hálózat megjavításában.

A robot
Fotó: VN/Vincze Zoltán

Az összetett programozást igénylő feladat végrehajtására a többféle funkció ellátására képes robotnak két perc állt rendelkezésére.

Az utolsó versenynapon részben új pályán új feladatot kaptak a versenyzők. A törmelékek eltakarítása mellett embereket is kellett menteni a legóasztalon megelevenedő városban. A robot esetleges átalakítására és az új program elkészítésére 90 perc állt rendelkezésre, majd egy versenyfutam után újabb 75 perc. Sajnos hiába készült el és futott le a tesztelési szakaszban a program, a mért futamban nem sikerült a robotnak hibátlanul futnia, így a szoros küzdelemben a szombathelyiek a 9. helyen végeztek. 

A csapattagok köszönetet mondanak Szombathely városának és azoknak a vállalatoknak, akik támogatták a versenyen való részvétel megvalósítását, és ígérik, hogy a jövőben is igyekeznek helytállni a hasonló megmérettetéseken. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában