Könnyebb és gyorsabb

2024.09.08. 09:00

Egészségablak Vasban: Már az összes szakrendelésre foglalhatunk online időpontot a Sárvári Szent László Kórházban

Beutalóval és beutaló nélkül is. A kórház tájékoztatása szerint a betegek elégedettek az új rendszerrel.

Csabai Bernadett

Ahogy mi is írtunk róla, már Vasban is tudunk online időpontot foglalni szakrendelésekre az Egészségablakon keresztül. Jelenleg két vármegyei rendelő elérhető időpontjai szerepelnek az alkalmazásban: a Sárvári Szent László Kórházé és a Szentgotthárdi Rendelőintézeté. Utóbbinál csak beutaló nélküli szakrendelésekre tudunk foglalni, Sárváron viszont már a beutalós rendelésekre is van lehetőség online bejelentkezni, amennyiben elektronikus beutalóval rendelkezünk.

Egészségablak Vasban: Sárváron szinte minden rendelésre foglalhatunk időpontot
Egészségablak Vasban: Sárváron szinte minden rendelésre foglalhatunk időpontot
Fotó: Unger Tamás

Online időpontfoglalás az Egészségablakon keresztül

A kórház vezetősége megkeresésünkre elmondta: egy hosszú folyamat eredménye a bevezetés. A rendszer működéshez szükséges eszközök 2023 októberében érkeztek meg az intézménybe - például a kivetítők és a kioszkok.  Első ütemben tavaly november elsejétől öt, nem beutaló köteles szakterületen indítottuk el az előjegyzési rendszert, ami kizárólag intézményen belül, valamint az egészségügyi ágazat (pl. háziorvosok) részére volt elérhető. 

Mint írják a második ütem idén január elsején indult el, ekkortól már a szakrendelések 30%-át bevonták a szolgáltatásba. Júliustól - a harmadik ütemben - az online időpontfoglalás az összes szakrendelésre elérhetővé vált az Egészségablakban.

Jelenleg az intézmény összes szakrendelésére lehetőség van online időpontfoglalásra - kivételt képeznek ez alól azok a szakellátások, amelyeken csoportos kezeléseket biztosítunk: nappali ellátás, fizioterápia, gyógytorna, csoportos dohányzás leszoktatás. Beutaló köteles szakrendelés esetében a páciensnek rendelkeznie kell érvényes elektronikus beutalóval. Papír alapú beutaló esetén a JIR-ben történő időpontfoglalás az adott járóbeteg-ellátó betegfelvételi szervezeti egységénél lehetséges. -tájékoztatott a kórház.

Hozzátették, a JIR (Járóbeteg Irányítási Rendszer) bevezetésétől, illetve az online foglalás lehetőségétől a felesleges beteg utak kiküszöbölését, valamint az alap- és szakellátás közötti folyamatok optimalizálását várják, amik összességében a betegelégedettség növekedéséhez vezetnek. Hozzátették, eddig abszolút pozitív a tapasztalat, a páciensek szóbeli visszajelzések alapján elégedettek a rendszer működésével. 

Megkérdeztük a szombathelyi Markusovszky Kórházat is náluk tervben van-e az Egészségablakos foglalás bevezetése, illetve ha igen, hol jár a folyamat. Amint megkapjuk a választ, frissítjük cikkünket. 

Országosan is egyre növekszik

Az EgészségAblak mobilalkalmazáson keresztül egyre több szakorvosi járóbeteg-rendelőbe lehet időpontot foglalni, jelenleg 95 rendelőbe foglalható időpont az EgészségAblak mobilalkalmazáson és az 1812-es EgészségVonalon keresztül – tudtuk meg a Belügyminisztérium közleményéből. Hozzátették,

az EgészségAblak alkalmazás ingyenes, azzal könnyen, gyorsan és egyszerűen foglalhat bárki magának időpontot járóbeteg-ellátásra országszerte. Kényelmes, hiszen akár vonaton, akár este, akár hétvégén, bármikor lehet vele egyszerűen időpontot foglalni.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában