34 önkormányzat ebrendészeti feladatait látta el

2024.09.04. 17:40

Bezáratta az Állategészségügyi Osztály a Gencsapáti Kutyaparadicsomot

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságra hivatkozva a kormányhivatal szeptember 30-tól bezáratja a Star Laguna Bt. által üzemeltetett, Gencsapátiban lévő ebrendészeti telepet. A telep összesen 34 önkormányzat ebrendészeti feladatait látta el – köztük Jánosházáét is – most az érintett önkormányzatoknak új helyet kell keresniük, de ez kapacitáshiány miatt nem egyszerű.

Vaol.hu

Forrás: VN/archív

Megkerestük az A Vas Vármegyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályát is kérdéseinkkel, akik megerősítették a hírt, úgy tájékoztattattak: az idei évben több alkalommal ellenőrizték a gencsapáti ebrendészeti telepet, a vizsgálatok súlyos műszaki-higiéniai hiányosságokat tártak fel, az jelenlegi állapotában nem alkalmas a feladatai ellátására. Így bezáratja az Állategészségügyi Osztály a Gencsapáti Kutyaparadicsomot.

Gencsapáti Kutyaparadicsomot
Bezáratta az Állategészségügyi Osztály a Gencsapáti Kutyaparadicsomot
Forrás: VN/archív

Bezáratta az Állategészségügyi Osztály a Gencsapáti Kutyaparadicsomot

„A telepet működtető gazdasági társaság, a Star Laguna Bt. 34 önkormányzattal van szerződésben ebrendészeti feladatok ellátására, amelyek többsége Vas vármegyében található. Az érintett önkormányzatokat két alkalommal tájékoztattuk a teleppel kapcsolatos hiányosságokról, illetve a szeptember 30-i hatósági bezárásáról, hogy elég idő álljon rendelkezésükre új megoldást találni az ebrendészeti feladatok ellátására” – fogalmazott Östör Dominik, a Vas Vármegyei Kormányhivatal sajtómunkatársa. Érdeklődtünk arról is, hogy pontosan mely településeket érinti a bezárás, de mint elmondták, ezek nem publikus adatok. Az viszont biztos, hogy jelen helyzetben a Star Laguna Bt-vel szerződésben álló önkormányzatoknak más módon kell gondoskodnia a kóbor állatokról, kormányrendelet mondja ki, hogy ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozik.

Jellemzően egyéni vállalkozókat bíznak meg a kóbor állatok begyűjtésének és ideiglenes tartásának feladatával. Így történt ez Jánosházán is, itt az ebrendészeti feladatokat szintén a Star Laguna Bt. által üzemeltetett ebrendészeti telep látta el, tehát jelenleg nem megoldott a kóbor állatok elhelyezése a városban.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalt az ügyről, Kiss András, Jánosháza polgármestere megosztotta velünk: a feladatellátás folyamatosságának biztosítása érdekében megkerestek nyolc környékbeli, nyilvántartásba vett ebrendészeti telepet, hogy új szerződést kössenek - többek között szombathelyit és zalaegerszegit is- de kapacitáshiányra hivatkozva a nyolc telep egyike sem vállalta az ebrendészeti szerződés megkötését, így nehéz helyzetbe kerültek.

Jánosháza Önkormányzata most a Vas Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult, Vámos Zoltán Főispán Úrnak címeztek egy kérelmet, amiben megkérik, jelöljön ki számukra az előírásoknak megfelelő ebrendészeti telepet.

A gencsapáti állatotthon körül korábban is sok volt a konfliktus, erről itt írtunk bővebben.

Elértük Ferenczi Endre tulajdonost, aki 2008 óta foglalkozik állatmentéssel. Mint mondta, valóban kapott egy kormányhatározatot, amiben fejlesztéseket kértek tőle határidőre, viszont rengeteg kintlévősége miatt – van olyan számlája, amit 2022 óta nem fizettek ki – nem tudta finanszírozni ezeket. Hozzátette, közben kórházba is került, épp a telepen végzett munkálatok közben szenvedett balesetet, egészségügyi állapota pedig nem engedi, hogy tovább üzemeltesse a Gencsapáti Kutyaparadicsomot, úgy fogalmazott: anyagilag és lelkileg sem tudja tovább folytatni.

Megkerestük a Gencsapáti Önkormányzatot, itt is a Kutyaparadicsom látta el az ebrendészeti feladatokat, Dr. Bende Katalin jegyző elmondta: az érintett önkormányzatok mai napon egyeztettek a megoldásról, de többet nem osztott meg velünk, hanem átirányított Básthy Bélához, Kőszeg polgármesteréhez, aki mint mondta, tud majd bővebb tájékoztatást adni az ügyben. Básthy Béla megerősítette: valóban ő kezdeményezte a megbeszélést az önkormányzatok között, hogy közösen találjanak valamilyen megoldást azok a települések, akik a Gencsapáti Kutyaparadicsommal voltak szerződésben. Kérdéseinkre bővebb választ hétfőre ígért. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában