Helyi értékek

2024.09.26. 08:00

Itt vannak a Hungarikum pályázat vasi nyertesei: Az andrásfai Lecsófesztivált és a Nádasdy Ételmustrát is támogatják

Több mint ötven millió osztottak szét vármegyénkben hagyományőrző projektekre és rendezvényekre.

Vaol.hu

Már elérhető a Hungarikum pályázat legfrissebb döntési listája. Eszerint 22 vasi önkormányzat, egyesület vagy szervezet kapott támogatást a pályázat keretein belül, összesen 53 millió forint értékben. A pályázat célja, hogy támogassa a magyar kultúra és hagyományok megőrzését, bemutatását és fejlesztését.

A Brassói Csillagok műsora az idei Lecsófesztiválon - A Hungarikum pályázat ezt a rendezvényt is támogatja
A Brassói Csillagok műsora az idei Lecsófesztiválon - A Hungarikum pályázat ezt a rendezvényt is támogatja
Fotó: VN/Andrásfáért Egyesület

Hungarikum pályázat 2024-ben is

  • A nyertesek között találjuk a Rönökért Közhasznú Egyesületet, amely kétmillió forintot nyert arra, hogy rendezvényeken és kiadványokon keresztül bemutassa a település értékeit és hagyományait. 
  • Andrásfa Község Önkormányzata szintén sikeresen pályázott másfél millió forintot kaptak a hagyományos Lecsó Fesztivál megszervezésére, amely minden évben sok érdeklődőt vonz.
  • Nagyrákos önkormányzata szintén másfél millió forintot nyert a XXIII. Völgyhídi Vásár lebonyolítására, Petőmihályfa is hozzájárul a helyi kultúra népszerűsítéséhez, hiszen egymillió forintot kaptak a Tócsni fesztivál megrendezésére.
  • Csempeszkopácsi Község Önkormányzata hárommillió forintot nyert, amelyet a nem hétköznapi vasárnap projekt megvalósítására fordítanak. 
  • A Nádasdy Történelmi Hagyományőrző Egyesület Sárváron kétmillió forintot kapott a Nádasdy Ételmustra megszervezésére, ami a gasztronómiai hagyományok bemutatására fókuszál.
  • Duka Község Önkormányzata két és félmillió forinttal emlékezik meg Dukai-Takách Juditról az „Egy elnémult klavír nyomában” című program keretében. 
  • Nagymizdót kicsivel kevesebb, mint egymillió kétszázezer forinttal támogatja a pályázat, az önkormányzat a karácsonyváró eseményükre költi az összeget. 
  • Rábagyarmat két és félmillió forintot kapott a „Játszunk tovább - adjuk tovább” programra, ahogy a nádasdi HÉTDOMBI Lovaspark Sportegyesület is támogatottak között szerepel hárommilliós összeggel. 
  • A Hegyhátsáli Önkormányzatnak másfél millió forintot utalnak ki a Kemencés Hagyományaink nyomában - prószafesztivál eseményre.
  • Szőce önkormányzata két és félmillió forintot kapott a „Még egy zsák szőcei mák” nevű projektre, minden bizonnyal az ikonikus Mákfesztivált finanszírozzák majd belőle. 
  • A vasvári ComMedias Egyesület hárommillió forinttal lett gazdagabb, ezt a nemzeti értékek bemutatására fordítják majd. A gencsapáti Kezdőkör Képzőművészeti és Népművészeti Baráti Egyesület is jelentős támogatást kapott, kétmillió egyszázezer forintot nyertek az „Akkorát zökkentem a kendtek ajtajába…” programra.
  • Szalafő község másfél millió forintot kapott az őrségi gyümölcsészet múltjának és jelenének bemutatására, míg Lukácsháza Önkormányzata kétmillió kétszázezer forinttal lett gazdagabb a pályázat által. A Gersekarátért Baráti Kör is kapott másfél millió forintot, amelyet a helyi értékek megőrzésére fordítanak.
  • A celldömölki Kresznerics Ferenc Könyvtári Kultúráért Alapítvány kétmilliót nyert a „Boldogasszony Anyánk himnusza és Lancsics Bonifác kerek évfordulója” eseményre, míg Egyházashollós önkormányzata két és félmillió forintot kapott a helyi értékeik bemutatására.
  • Végül, Vép Város Önkormányzata kétmilliós támogatással folytatja az Erdődyek nyomában című projektet, és a csehi IDEHAZA - A Magyar Vidékért Egyesület is több, mint két és félmilliót nyert a „Süsd meg a saját kürtősöd!” rendezvény megvalósítására. A legnagyobb támogatást, ötmillió forintot Vas Vármegye Önkormányzata kapta az Értéktár vetélkedő programra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában