Likviditási problémák

2 órája

Eladnák a szombathelyi kormányablak épületét is - Pácban a Szova NZrt.

Már november elején külső segítségre lehet szüksége a Szova NZrt-nek, hogy fizetőképességét megőrizze – derül ki a cég első félévi beszámolójából, ami csütörtökön kerül a szombathelyi közgyűlés elé. Eladnák a szombathelyi Bejczy utcai kormányablak épületét és a Welther Károly utcai irodaépületet is.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

Idén is kikészíthetik a pénzügyi mentőövet a szombathelyi városházán a Szova Nzrt. számára: 400 millió forintos tagi kölcsön nyújtásáról dönthet a közgyűlés csütörtökön. A cég első féléves beszámolójából kiderül: 3,055 milliárd forint árbevétel mellett 9 millió forint üzemi és 18 millió forint adózás előtti veszteséget könyvelhet el a 100 százalékig önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság.

kormányablak épületét
A Szovánál nőtt a közterületi fizető parkolásból származó bevétel: 218 millió forintot szedett be a cég az első hat hónapban
Fotó: Cseh Gábor
  • Hulladékgazdálkodásból közel 1,1 milliárd forint,
  • a közterületek takarításából 256 millió forint, 
  • a közterületi fizető parkolásból 218 millió forint, 
  • a társasházkezelésből 63 millió forint, 
  • önkormányzati ingatlankezelésből 123 millió forint folyt be a Szova kasszájába. 
  • Az útépítésből származó árbevétel 553 millió forintra rúgott az első hat hónapban – tudtuk meg a beszámolóból.

A Szova-kötvénytörlesztésre 265 millió forint

Bár az első félévben a társaság pénzügyi helyzete stabil volt és a kötelezettségeket teljesíteni tudta, az adózás előtti veszteség azt jelzi, hogy a devizakötvény törlesztésére egyáltalán nem képződik forrás

– áll a közzétett dokumentumban. Abból az is kiolvasható, a céget továbbra is a kötvényteher fojtja: a kötvény idei törlesztőrészlete 265 millió forintra rúgott, aminek 75 százalékát a korábbi ingatlanértékesítési bevételekből óvadékba helyezett összegből tudták kifizetni, 25 százalékát pedig a folyó bevételekből finanszírozták.

Az adózás előtti veszteség azt jelenti, hogy bevételeink jelenleg a rendszeres folyó kiadásokra sem nyújtanak fedezetet. Ez eddig nem okozott akut problémát, azonban az év végén jelentkező nagyobb kötelezettségeket várhatóan saját erőből már nem tudjuk teljesíteni

 – közölte a vezérigazgató. Megtudtuk azt is, a kötvényből fennálló tartozás 2024. június 30-án is még meghaladta a több, mint 11 millió svájci frankot; június végi árfolyamon számítva mintegy 4,57 milliárd forintos tartozásnak felel meg. A törlesztőrészletek terhe – jelen állás szerint – még nyolc évig nyomhatja a cég, s közvetetten Szombathely városának büdzséjét. Ismert, a kötvénykibocsátáskor a Szova vezérigazgatója Kovács Előd volt, aki 2019 óta a polgármester kabinetfőnöke. 

Az egykori Szova-székházat és a kormányablak épületét is eladnák

kormányablak épületét
Guruló forintok: a szombathelyi Bejczy utcai kormányablak épületét is eladnák
Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

Úgy tűnik, az eddigi gyakorlaton nem kívánnak változtatni a döntéshozók: ezúttal is ingatlanértékesítésekből nyernének plusz forrást. A közgyűlési határozati javaslatok között szerepel a Welther Károly utcai, egykori Szova-székház értékesítése és a Bejczy utcai kormányablak épületének eladása is. Ismert, utóbbi ingatlanra kiírt pályázati eljárás tavaly eredménytelenül zárult, akkor az épület kikiáltási ára 260 millió forint plusz áfa volt. A polgármester csütörtöki határozati javaslata szerint a közgyűlésnek már csak a tervezett adásvételi szerződések megkötéséhez kellene majd hozzájárulnia...

Más, városi ingatlanokat is szívesen fogadnak, eladási céllal... 

A Szovánál javasolják azt is, hogy Nemény András polgármester fontolja meg, az önkormányzat pedig vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő, forgalomképes ingatlanokat apportáljon a Szovába továbbfejlesztési, majd eladási, közvetlen értékesítési céllal. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában