Tudományos világ

2 órája

Kutatók Éjszakája az ELTE SEK-en: izgalmas kísérletek és felfedezések - fotók

Lávalámpát készítettünk ecetből és olajból, mikroszkópon nézhettük meg a nárcisz csodálatos szirmait és különféle pszichológiai teszteket is kitölthettünk. AZ ELTE Savaria Központ kitett magáért az idei Kutatók Éjszakáján, csak kapkodtuk a fejünket az érdekes programok között.

Csabai Bernadett

Kutatók Éjszakája az ELTE SEK intézményében

Fotó: Szendi Péter

Az ELTE Savaria Egyetemi Központ is csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz, amely Európa legnagyobb tudomány-népszerűsítő eseménye. Az immár 19. alkalommal megrendezett program célja a tudomány népszerűsítése, és a fiatalok ösztönzése a kutatói karrier felé.

Kutatók éjszakája Szombathelyen

Az érdeklődők a szombathelyi ELTE központjában is különleges bemutatókon, kísérleteken, interaktív előadásokon vehettek részt, amelyek közvetlenül mutatták be a tudomány mindennapi életünkre gyakorolt hatását. A programok délután háromtól késő estig tartottak, és rengeteg fiatal és felnőtt érkezett, hogy közelebbről megismerje a fizika, kémia, biológia, valamint a társadalomtudományok világát.

Közel ötven program közül válogathattunk, az esemény egyik leglátogatottabb helyszíne a C-épület volt, ahol Szendreiné Boncz Ildikó vezetésével izgalmas fizikai kísérletek zajlottak. Megismerkedhettünk a gravitáció, a mágnesesség és a mozgás alapvető törvényeivel, miközben látványos kísérletek tették még izgalmasabbá az előadást. Mesterséges intelligencia témában is számos bemutató és gyakorlati foglalkozás zajlott a nap során.

A C-épületben zajlott továbbá egy rendkívül érdekes történelmi előadás, amely Batthyány Erzsébet grófnő életének és halálának titkait tárta fel. Tóth Gábor Antal antropológus előadása során a grófnő csontmaradványainak vizsgálata nyomán szerzett ismereteket osztotta meg a hallgatósággal. A régmúlt személyiségek életének tudományos feltárása mindig nagy érdeklődést kelt, és ez most sem volt másként.

Az egyetemi aulában több kiállítás is helyet kapott. Kovács László és Szőke Viktória által szervezett „A márkák világában” című kiállítás a brandek és azok kommunikációjának világába nyújtott bepillantást. Az érdeklődők megismerhették a különböző logók, szlogenek mögötti gondolkodásmódot, és tesztelhették tudásukat rövid játékokkal.

Pszichológia, kémia és csillagok

A rendezvényen nagy figyelmet kapott a pszichológiai témájú programok sora is. Lantos Nóra Anna vezetésével az érdeklődők látványos pszichológiai kísérletek részesei lehettek, ahol a vizuális illúziók és figyelmi feladatok mellett különböző pszichológiai teszteket is kipróbálhattak.

A pszichológia témáját egy másik előadás is színesítette, melyet Bogdány Tamás tartott „Az éjszaka fényei – Az alvó agy nyomában” címmel. Itt az alvás- és álomkutatás izgalmas eredményeibe nyerhettek betekintést a résztvevők.

A természettudományok kedvelői számára a kémiai kísérletek voltak a legnagyobb élményt nyújtó programok. Farsang Ágota és csapata látványos kísérletekkel mutatták be a anyagtudomány varázslatos világát.

A nap végén a látogatók számára a csillagászat világába is lehetőség nyílt betekinteni. Pusztai-Eredics Alexandra vezette a planetárium programot, amely a csillagos égbolt lenyűgöző látványával nyűgözte le a látogatókat. A planetáriumi bemutató után pedig az érdeklődők részt vehettek egy „Séta a csillagos égen” című programon, ahol az éjszakai égbolt titkait fedezhették fel a Kövesligethy Radó Oktató Csillagvizsgáló távcsöveivel.

Évről évre az Egyetemi Központ is sokkal több programot nyújt az érdeklődőknek, ez azt is jelenti, hogy egyre több kutatási terület van itt az SEK-en. Több programhoz előregisztráció kellett, az összes hely meglehetősen hamar betelt, ez alapján bízunk benne, hogy nagyon sokan rlátogatnak el hozzánk ma. Nem titkolt szándékunk az is a Kutatók Éjszakájával, hogy kinyissuk a fiatalság számára az egyetemet, hogy közelebbről megismerhessék a Savaria Egyetemi Központot,és minket válasszanak majd továbbtanulás során a későbbiekben – fogalmazott Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában