Program

3 órája

Nem tanulsz és nem is dolgozol? - 1,8 milliárd forintból segítik a vasi fiatalokat

Mintegy 1,8 milliárd forintból segítik azon 15–29 év közötti Vas vármegyei fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak. Az Ifjúsági Garancia Plusz programot és annak vármegyére gyakorolt hatását mutatták be a projektnyitó rendezvényen.

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

A program azoknak a 15-29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását segíti, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, emellett álláskeresőként vagy szolgáltatást kérőként nyilvántartásba vételüket kérték a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán. 

A programba belépő fiatalok személyre szabott segítséget kapnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához – mondta el dr. Telek Miklós, a Vas Vármegyei Kormányhivatal igazgatója az Ifjúsági Garancia Plusz pillér program nyitó rendezvényén.

Vas vármegyében közel 1,8 milliárd forintból segítik a nem tanuló, nem dolgozó 15–29 év közötti fiataloknak a munkához, munkatapasztalathoz vagy piacképes tudáshoz jutását. 

A programrésztvevők egyéni programjának első szakaszban foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni, illetve csoportos tanácsadások formájában segítik a fiatalokat. Ezt követően bér- lakhatási- és utazási támogatásban részesülhetnek az álláskereső fiatalok, továbbá képzés ideje alatt álláskereső ösztönző juttatást is igényelhetnek. 

A program működtetése kapcsán dr. Telek Miklós felhívta a figyelmet a partnerségi kapcsolatok fontosságára, hiszen a legfontosabb cél, az érintett fiatalokat elérése, tájékoztatása a program lehetőségeiről, bevonást követően a szolgáltatások, támogatások biztosítása.

A projektnyitó rendezvényen elhangzott az is, hogy Magyarországon már 2015-ben indult az Ifjúsági Garancia program első szakasza, amely - összhangban az Európa Tanács ajánlásával - a 25 év alatti, munkájukat vesztett vagy épp tanulmányaikat befejező nem tanuló, nem dolgozó fiatalokat támogatta a nyílt munkaerőpiacra jutásban. Az első programidőszak kedvező hatását a statisztikai adatok is alátámasztják: 2013-ban Magyarországon a nem dolgozó nem tanuló fiatalok aránya 18,4; 2023-ban már csak 10,9 százalék volt.

Kun-Pál Ágnes projektvezető elmondta, hogy az Ifjúsági Garancia megvalósításának jelenlegi szakasza, az Ifjúsági Garancia Plusz Pillér Program a Nemzetgazdasági Minisztérium, a fővárosi/vármegyei kormányhivatalok és az OFA Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködésében valósul meg. A korábbi időszakhoz képest fontos változás a célcsoport életkori bővítése, a partnerségi kapcsolatok építése. A fiatalok feltérképezése, a megelőzés is hangsúlyos szerepet kap majd a programban, ahogy a képzéseket is előtérbe helyezik. 

Szeptember közepéig 1684 fiatalt szólítottak meg, közülük 136 személyt vontak be a programba. Fix hat havi bértámogatást például 88-an, utazási támogatást 10-en kaptak, 17-en pedig munkaerőpiaci alkalmazkodás elnevezésű képzésen vesznek részt.

A Vas Vármegyei Kormányhivatal segítségével 715 fő programba vonását, köztük legalább 465 hátrányos helyzetű fiatal támogatását tervezik elérni a projektben.



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában