Jubileum

3 órája

Hatvannyolc évvel ezelőtt érettségiztek

Ritka jubileumra – 68 éves érettségi találkozóra – jöttek össze a Szombathely Zrínyi utcai Rudas László Közgazdasági Technikum 1956-ban végzett diákjai.

Pum András

Nagyon szokatlan, hogy ilyen időtávban még vannak öregdiákok, akik megünneplik a neves évfordulót. A két párhuzamos osztály első – 1952 évi) – évfolyamának tanulói létszáma még 64 volt,  a jelen összejövetelen már csak hat öregdiák tudott részt venni. Az idő múlása miatt a tanárok már értelemszerűen nem lehettek jelen, így a két rendkívül elismert, tisztelt osztályfőnök – Palánk István, Cserjési Károly – sem. 

Balról-jobbra: dr. Csörnyi István, Bajner János, Molnár Iván, Varga János, Pum József, Wiktora Tibor Fotó: VN/Bajner Jánosné

A találkozó helyszíne rendhagyó volt, a Dél-Afrikában élő osztálytárs Bajner János felsőcsatári üdülőjében emlékeztek az elmúlt sok évtizedre. A forradalom után többen szóródtak szét a világban: Németországot, Svédországot, Egyesült Államokat, Dél-Afrikát, Angliát, Dániát választották második hazájuknak, de az érettségi találkozókon nagy arányban, lelkesen részt vettek. Legtöbben azonban szülőhazájukat választották, elsősorban Szombathelyt. A most már a 86,87 éves öregdiákok korukat meghazudtolva vidáman emlékeztek a diákkorra, a fiatalságukra. Marton János harmonikája mellett magyar nótáktól volt hangos a környék. 

Megígérték, hogy jövőre is találkoznak. Úgy legyen!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában