Drasztikusan megemelkedett a gombamérgezések száma

Vaol.hu

Az átlagoshoz képest tízszerezése nőtt a gombafogyasztás utáni megbetegedések és a gombamérgezések száma az utóbbi két hétben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

A gombamérgezések száma emelkedik
A gombamérgezések száma emelkedik
Fotó: VN-archív/ Cseh Gábor

Mint írják, a gombaszezonban nem csak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A NÉBIH javaslata, hogy az általunk gyűjtött gombát minden esetben mutassuk be gombaszakértőnek, akkor is, ha rendelkezünk előzetes fajtaismerettel.  Közleményükben hangsúlyozzák, a legbiztonságosabb megoldás, ha minden gombagyűjtő megteszi ezt, ugyanis egy-egy ilyen vizsgálat életeket menthet. 

A Szombathelyi Vásárcsarnokban továbbra is ingyenesen megvizsgálják a begyűjtött gombákat a gombaszakellenőrök. Weboldalukon látható, hogy a megnövekedett igények miatt rendkívüli gombavizsgálatot hirdettek meg: október 24. és október 31. között bővített nyitva tartással várják a gyűjtőket.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában