Elvarázsolták a gyerekeket

2 órája

A mesék életre keltek: Népmese napja és hagyományőrzés a Reményik iskolában - fotókkal

Vaol.hu

Fotó: Reményik iskola

„Erdő, mező, hegy völgy, falu… minden mesél itt. A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?” (Benedek Elek)

A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában már évek óta hagyomány, hogy megünneplik a Népmese Napját. Az iskola Pedagógiai Programjában kiemelkedő szerepe van a hagyományok őrzésének, népi kultúránk bemutatásának. Idén a Mesebőrönd Társulat tagjai látogattak el az evangélikus Kápolnába, ahol elvarázsolták a gyerekeket egy igazi Mihály napi vásárba, és átélhettük a meséjük kapcsán, hogy az igaz szeretet mindig győzedelmeskedik. 

Néptáncosaik még a borús fellegek ellenére is igazi Mihály-napi mulatságot rittyentettek az alsó tagozatos tanulóknak. Együtt énekeltek, szüreti nótákat tanultak, Moldvai táncokat jártak. Igazán együtt dobbant a szív és együtt moccant a láb. Felső tagozatos diákok is eljöttek az Óperenciás- tengeren túlról és az alsó tagozatos osztályokban népmesét olvastak fel, de az alsós gyermekek is felkerekedtek tarisznyájukkal és elvarázsolták meséikkel a náluk hatalmasabb felsősöket. A nagymama kosarából idén zsíros kenyér került elő finom újhagymával, ami igazán sok erőt adott a gyerekeknek a sok élmény átéléséhez. Múltunkban a jövőnk: elődeink, őseink tisztelete nagyon fontos családjainkban és otthonról hozott régi fényképek, történetek is megelevenedtek ezen a napon. 

Nemcsak a népmeséé volt a főszerep, hiszen hagyománnyá vált már, hogy évek óta egy kiállítást szerveznek népi használati tárgyakból. Idén a szoba volt a fő témakör. Már hetekkel ezelőtt lelkesen hozták a gyerekek, kollégák, rokonok az otthoni régi tárgyakat, emlékeket, amelyekből berendeztek egy igazi szobát az aulában. Nagy Endre a Falumúzeumból pedig igazi tárlatvezetést tartott a kíváncsi gyermekeknek, hogy milyen is volt régen a szoba, elődeink milyen tárgyakat használtak, készítettek, milyen fontos volt nekik az Istenbe vetett hitük. Így volt, igaz volt, igazán mesés nap volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában