Vasi legek

2 órája

Meglett a rekord! Szombathelyi az ország leghosszabb sálja

Közel négyezer méternyi összefogás és szeretet - így született meg Vas vármegye új büszkesége, az ország leghosszabb sálja, amit a szombathelyi Szent Anna Ház közössége álmodott és kötött meg.

Csabai Bernadett

Az ország leghosszabb sálja Szombathelyen

Forrás: Szendi Péter

Október másodikán nem mindennapi eseményre került sor Szombathelyen: véget ért a hónapokon át tartó közös sálkötési akció, amellyel a Szent Anna Ház közössége és segítőik az ország leghosszabb sálját készítették el, amit jótékony célra ajánlanak fel többek között a Rumi Gyermekotthon lakóinak. Mától vasi az ország leghosszabb sálja, amit jótékony célra ajánlanak fel a készítők. 

Az ország leghosszabb sálja Szombathelyen
Az ország leghosszabb sálja Szombathelyen
Forrás: Szendi Péter

Az ország leghosszabb sálja Szombathelyen

Az alkalomból dr. Székely János szombathelyi megyés püspök tartott szentmisét az intézményben, majd megáldotta a hatalmas textilcsodát. 

Az elkészült ajándék jelzi azt a köteléket, ami összeköti az idősebb nemzedékeket a fiatalokkal, a gyermekekkel, lényegében a generációk közötti kötelék ünnepe a mai – fogalmazott a megyéspüspök.

A szentmise után a VAOSZ tekézőbe vonultak a jelenlévők, ahol elkezdődött a rekorddöntési kísérlet. A mérésben a Rumi Gyermekotthon néhány lakója is segédkezett. 

A végső eredmény: 3826,97 méter, amivel a Szent Anna Ház elnyerte az ország leghosszabb sálja címet – ezt korábban egy 1787 méteres szurkolói sál birtokolta. 

Vass Péter ötletgazda, a Szent Anna Ház korábbi szakmai vezetője már korábban megosztotta velünk: január végén indították el a Horgoljunk a Holdig programot az egyik gondozott kezdeményezésére. Sokan segítettek az akcióban, mi is írtunk róla, hogy határokon átívelő kezdeményezés lett belőle.

Első körben a tagok kezdtek el horgolni, vitték a hírét, szomszédok és barátok is csatlakoztak, majd nem csak a megyéből és az ország különböző pontjaiból, hanem Kárpátaljáról és Erdélyből is kaptunk sálakat. Több mint 120 személy vagy szervezet járult hozzá ehhez a rekordhoz. Az ihletet az adta, hogy szerettük volna, ha a Szent Anna Ház idős közössége valamilyen formában nyomot hagyjon a világban – fogalmazott Vass Péter. 

Azt is hozzátette, korábban nagyobb rekordra pályáztak: a világ leghosszabb sálja címre, amit sajnos nemrég megdöntött egy dél-afrikai csapat egy több mint 30 ezer méteres darabbal. Mivel számukra ez nem tűnt elérhetőnek, így szerényebb célt kerestek, az ország leghosszabb sálját szerették volna elkészíteni, a projekt a mai nap sikerrel zárult.

A majd' 3900 méteres nyakbavalóval a Szent Anna Ház nem csak országos rekordot döntött, végig jótékony cél lebegett a serényen horgolók szeme előtt. Mint kiderült, a Rumi Gyermekotthon lakói sálakat, takarókat kapnak belőle, a templomok számára térdeplők és vállkendők készülnek, valamint állatmenhelyekre is jut majd belőle takarónak. A rászorulóknak meleg kerekesszék takarókat és mellényeket adományoznak a hatalmas sálból. A Hársfa Házzal együttműködve az ősz és tél jegyében kopogtatókat, ajtódíszeket is kreálnak belőle. Továbbá a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium textiltagozatos diákjai is kapnak a sálból, hogy alkotásokat készítsenek belőle, melyből később kiállítást is szerveznek majd.

Az ország leghosszabb sálja így nemcsak egy rekord, hanem egy összetartó közösség és a kreatív, jótékony célok szimbóluma is lett, mely a generációk közötti együttműködést és az összefogás erejét ünnepli.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában