Indulatok, milliók, ajándék

3 órája

“Ez érzelmi, nem pénzkérdés” - búcsúzik a horgászszövetség a gersekaráti Sárvíz-tótól

Felháborodva fogadták a lakók, a kezdési időpont előtt három órával levélben közölte a gersekaráti önkormányzat: nem vesz részt a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége által összehívott csütörtöki fórumon. A Sárvíz-tó sorsa körül továbbra is sok a kérdőjel.

Cseh-Egyed Bernadett

Fórumot tartott csütörtökön a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége Gersekaráton a Sárvíz-tó ügye miatt

Fotó: © Cseh Gábor

Szeptember közepén bombaként robbant a hír: minden korábbi ígéret ellenére a gersekaráti önkormányzat elutasítja a szövetség ajánlatát és a haszonbérleti jogviszony lejártát - 2025. január 31. - követően. „saját kezébe” veszi a Sárvíz-tó halgazdálkodási hasznosítását. A gyakorlatban ez azt is jelenti, 

Fórum Gersekaráton: Sokan érdeklődtek a Sárvíz-tó ügye iránt
Fórum Gersekaráton: Sokan érdeklődtek a Sárvíz-tó ügye iránt
Fotó: © Cseh Gábor

 

a jövő évtől az egységes és megfizethető megyei horgászjegyrendszer részeként már nem lesz látogatható a Sárvíz-tó, és a horgászoknak külön területi jegyet kell váltani a vízterületre.

A felek sok óra egyeztetésen vannak túl, az ügyben több közlemény látott napvilágot, miközben horgászok által kezdeményezett petíciót már több mint hétszázan aláírták. Ahogy haladt előre az ügy, úgy vált egyre világosabbá: az önkormányzat ragaszkodik eredeti elképzeléséhez, és ezért több tízmillió forintos kártérítést is kész fizetni.

Tiszta vizet a pohárba

A szövetség – mintegy pontot téve az ügy végére – fórumot hirdetett csütörtökre. A kezdési időpont előtt három órával levélben közölte a gersekaráti önkormányzat: nem vesz rajta részt. Azt írták: 

 A jelenleg folyó elszámolási eljárás megerősített bennünket abban, a településen belül magunknak kell gondoskodni a feladatok ellátásáról.

A levélben megjegyzik továbbá: a megállapított összeg jelentős, de csak így tudják garantálni, 2025. február 1-je után is biztosított legyen a horgászat. A megállapodás aláírása után megkezdik a munkálatokat.

© Cseh Gábor
Fórumot szervezett a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Sárvíz-tó miatt. Seregi Miklós elnök a rendezvényen 
Fotó: © Cseh Gábor

Azért jöttünk, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba – szögezte le a fórum első perceiben Seregi Miklós, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke. Hozzátette: az önkormányzatnak minden joga megvan erre, de továbbra is kérdés: miért nem maradhatnak? 

Puskás Norbert ügyvezető elnök bemutatta a civil szervezet működését, beszélt a Sárvíz-tó múltjáról, jelenéről és az ide tervezett jövőbeli fejlesztési elképzelésekről. Különböző pályázati lehetőségekkel, nagy összefogásnak köszönhetően többek között 58 stéget, vizesblokkot, parkolót, játszóteret alakítottak ki a gersekaráti tó környékén, utat építettek, fát ültettek és rendszeresen karbantartották a zöldterületet. Elhangzott: csak a fűnyírás több millió forintra rúg egy évben ekkora területen. 


Sokba kerül a döntés az önkormányzatnak

Puskás Norbert kifejtette: szakértők bevonásával állapították meg a kártérítési igényt. 

A jog szerint “ami mozdítható”, azt vinniük kell, haltelepítéseknek pedig csak egy részét számolhatják el, nem a teljes halállományt, ami a tóban van. 

  • Így jött ki végül a 40 millió forintos összeg, amelyet a gersekaráti önkormányzat kész kifizetni. 
  • Egyúttal lemond az évi 3 millió forintos bérleti díjról és 
  • MOHOSZ által még felajánlott 6 millió forintról, melyet a tó üzemeltetésből származó korábbi veszteségekre biztosított volna a szervezet, 
  • és magára vállalja a fenntartással, karbantartással, szemétszállítással, haltelepítéssel- pusztulással- és halőrzéssel járó összeget.

 

© Cseh Gábor
Fórumot szervezett a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Sárvíz-tó miatt. Puskás Norbert ügyvezető elnök és  Seregi Miklós elnök
Fotó: © Cseh Gábor

Ez érzelmi, nem pénzkérdés. Kötődünk a tóhoz, nem kérdés szögezte le Puskás Norbert, majd bejelentette: a kültéri bútorzatot, játékelemeket nem viszik el, használják továbbra is azok, akiknek épült. A Vas Vizeket a partnereikkel közösen a közösségnek építjük és reméljük egyszer visszatérhetünk és folytathatjuk a megkezdett munkát. Beszélt arról is, méltón szeretnének távozni, és “nem rossz emberek”. Ezt bizonyítván a hagyományos évvégi jótékonyságra szánt pénzügyi keretükből klímát vásárolnak a gersekaráti óvodának – mintegy búcsúajándékként. A nézők soraiból hatalmas taps érkezett.

A szövetség megy, a kerítés jön

Puskás Norbert mintegy egyórás, fotókkal, kimutatásokkal tűzdelt előadása után többen szót kértek. 

Meg kell engedni az önkormányzatnak, öt éven belül eldől, az önkormányzat jól tud-e gazdálkodni. Ha nem, majd a szövetég visszaveszi – mondta a korábbi polgármester Tüű Dávid. Egy lakó arról beszélt: itt komoly pénzekről van szó. Ha bukik a falu, ki fog ezért felelni? - Nem volt tájékoztatva a lakosság, szerinte meg kellett volna kérdezni az emberek véleményét. – Kinek a fejében született meg ez az ötlet? Miért változtatta meg a polgármester a véleményét? És miért nem vállalja a felelősséget a döntésért? – tette fel a kérdéseket egy másik gersekaráti lakos.

A nézők soraiban – nem hivatalosan – ott ült Hári Antal önkormányzati képviselő is, aki Seregi Miklós szövetségi elnök megszólíttatására elmondta: üzleti- és pénzügyi terv, illetve kockázatelemzés elkészítésére kérte a képviselő-testületet, aminek a készítése folyamatban van, bár a testület már döntött a szövetség távozásáról és kártérítésről. Továbbá jelezte: név szerinti szavazást kezdeményez az ügyben a testületi ülésen, szerinte továbbra is maradnia kellene a szövetségnek. „A legkisebb kockázat a szövetségnél van. Szinte kockázatmentes."

A fórumon több ízben felmerült: az önkormányzat kerítést építene a tó körül. Feltehetőleg erre vonatkozik a “munkálatok megkezdése” utalás is az általuk küldött levélben. Voltak, akik felvetették: magánkézbe játszaná az önkormányzat a tavat. Mindez azonban egyelőre feltételezés. Ami eddig bizonyos: a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 15 év után távozik Gersekarátról.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában