Körkép

2 órája

Simon-Júdás vásár széles gasztrokínálattal: mit mennyiért ehettünk, ihattunk?

Mennyiből lakhatott jól egy éhes vásározó? A Simon-Júdás vásáron hatalmas gasztronómiai kínálat (is) várta a látogatókat. Mennyiért ehettünk, ihattunk, kóstolhattunk édeset?

Gombos Kálmán

Fotó: © Cseh Gábor

A sárvári Simon-Júdás vásár többek között a finom falatokról is közismert. Láttunk hurkát és kolbászt – mint igazi, őszi harapnivalók – több helyen is. Tíz dekás árak voltak mindenütt: jellemzően 1500 forintért kínálták. Ennyiért adták a hekket és a sült oldalast is, meg a bőrös császárt vagy a csülök javát, meg a főtt debrecenit is. Köretnek 700 forintért adták a krumplit, ennyiért kaphattunk savanyúságot vagy hagymakarikát is. A kenyér, a mustár és a ketchup adagja 300 forintot kóstált.

Simon-Júdás vásár
Óriási volt a gasztronómiai kínálat a Simon-Júdás vásárban 
Fotó: © Cseh Gábor

Máshol tócsnit kínáltak, 1500 forint volt a „sima”, 2500 forint pedig a feltétes. Egy gyros pitában 3000, tálban 4500 forint volt. Szarvaspörköltet láttunk egy másik helyen, de akadt itt pacalpörkölt is: azok 1200 forintért voltak kaphatók – ez is 10dkg-os ár. A túrós csusza adagja „mindössze” 3500 forintot jelentett, ugyanott a sült hurka 3000 forint volt, a sült kolbász pedig 3500 forint. Akadt, ahol töpörtyűt kóstoltattak, 10 dkg-ot megvenni 1000 forintért lehetett. 

Simon-Júdás vásáron tökmagolaj, házias kenyér 

Tökmagolajat Őrimagyarósdról kínált egy árus, fél literért 4.300 forintot kért. Csörötnekről pedig házias, kovászos kenyereket hoztak, az egy kilós 1000-1600 forint között kellette magát, de akadt sokféle kisebb finomság is, azok általában 500 forintért mentek (briós, pogácsa, lepények és piték). Sajtműhely több is akadt, általában 800 forintért adtak 10 dekát, és láttunk „sétáló” (értsd: maroknyi) adagot kínáló helyet is, potom 2500 forint volt a ránézésre "háromperces adag".

A kihagyhatatlanok: kürtőskalács, sült gesztenye, forralt bor

A kürtőskalács 2000-3000 forintért ment, több ízben is, és akadt, ahol sorok álltak. Sült gesztenyét is sok helyen kínáltak, két deci 1000 forint volt, fél literért pedig 2000 forintot kellett leszurkolni. Aki maga sütné inkább otthon, az a fél litert fele áron, azaz, 1000 forintért vihette haza; a gesztenyepüré 650 forint volt. Érdekesség, hogy nem vármegyénkből, hanem Bajáról és Pécsváradról kínáltak efféléket. Házi rétest egészen Szolnoktól hoztak idáig, 600 forintért vesztegették darabját.

No és persze a finom nedűkről se feledkezzünk meg! Forralt bort decinként 450-600 forintért, teát 300 forintért kaphattunk, a forró limó 225 forint volt. A csapolt sör 650 és 1000 forint között mozgott, a fél literes dobozos is 1000 forint volt.

Nézze meg a Simon-Júdás vásáron készült videónkat is! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában