Ítélet elsőfokon

2 órája

Ítélet született: a szerelmesek kitervelték a szombathelyi orvos megölését, hosszú időre rács mögé kerülnek

A bíróság bizonyítottnak találta az emberölés bűntettének kísérletét, ezért mindkét vádlottra 12-12 év fegyházbüntetést szabott ki, valamint 8-8 esztendőre eltiltotta őket a közügyek gyakorlásától. Ismert szombathelyi orvos volt az emberölési kísérlet áldozata.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: Szendi Péter

Kedden délelőtt a perbeszédekkel kezdődött az emberölés bűntettének kísérletével vádolt S. P. és társa büntetőügyének utolsó tárgyalási napja a Szombathelyi Törvényszéken, ahol először a Vas Vármegyei Főügyészség képviseletében Ságiné dr. Krizmanich Ágnes ismertette a vádat. Álláspontjuk szerint a bizonyítékok alapján egyértelműnek tűnik, hogy a két, egymással szerelmi viszonyt ápoló vádlott előbb mérgezéssel, majd pedig fojtogatás útján akarta megölni dr. N. J. ismert szombathelyi orvost. Az ügyész véleménye szerint a szándékuk emberölésre irányult, aminek kivitelezését előre kiterveltek. Ezért az I. rendű vádlott S. P.-ra 15 év, míg a másodrendű, személyi szabadság megsértésével is vádolt dr. N.-né P. Á.-re halmazati büntetésként 17 év 6 hónap fegyházbüntetést kért, a feltételes szabadságra helyezés lehetőségének kizárásával, emellett pedig közügyektől eltiltást is indítványozott.

Felesége és szeretője akarta eltenni láb alól a szombathelyi orvost, hosszú időre a rácsok mögé kerülnek
Felesége és szeretője akarta eltenni láb alól a szombathelyi orvost, hosszú időre a rácsok mögé kerülnek
Fotó: Szendi Péter

Az ügyész után dr. Popgyákunik Péter, az I. rendű vádlott jogi képviselője tartotta meg védőbeszédét, melyben részletesen taglalta a történéseket. Elmondása szerint sem a mérgezés, sem pedig a fojtogatás nem bizonyítható. Így összességében az emberölés kísérlete sem. Álláspontja alapján maximum az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete merülhet fel, bár a sértett egyik esetben sem került életveszélyes állapotba. Elmondása szerint a második, tettlegességig fajuló esetben sem találtak olyan eszközt, mely alkalmas lenne az emberi élet kioltására. Sőt, a vádlottak a testi inzultust követően segítettek a sértettnek. Többek között a fájdalmát csillapították és orvosi segítség kérését is felajánlották neki.

A II. rendű vádlott védőügyvédje, dr. Hankó Faragó Miklós főként a sértett férj és a vádlottá avanzsáló feleség kapcsolatára fókuszált. Elmondása szerint védence válás útján menekülni próbált a régóta romokban heverő kapcsolatból, ám erre a férj nem volt hajlandó, ezért megfélemlítéssel próbálták meg álláspontjának megváltoztatására bírni. Ez történt meg lényegében a bűncselekmény időpontjában, mely ugyan verekedéssé fajult, ám gyilkossági kísérlet gyanúja fel sem merülhet. Ennek felvetése leginkább a sértett bosszújának tudható be.

Fotó: Szendi Péter

Ítélet született elsőfokon a szombathelyi orvos ellen elkövetett emberölési kísérlet ügyében

Mindezek után dr. Rácz József tanácsvezető bíró meghozta az ítéletet. Eszerint mindkét vádlott bűnös emberölés bűntettének kísérletében, mint társtettes. Ezért S. P. 12 év fegyházbüntetést kapott, a közügyek gyakorlásától pedig 8 évre lett eltiltva. A II. rendű vádlott, dr. N.-né P. Á. hasonló büntetést kapott. Egyikük sem bocsátható feltételes szabadságra. A valamivel több, mint 1,9 millió forintos bűnűgyi költség is őket terheli.

Az utolsó szó jogán S. P. sajnálta a történteket, de ő is kihangsúlyozta, hogy gyilkossági kísérlet nem történt.

Dr. N.-né P. Á. viszont hosszan elemezte a történéseket, ami során mind a mérgezést, mind pedig a fojtogatással történő gyilkossági kísérletet cáfolta. Ugyanakkor a személyi szabadság megsértését elismerte.

A bíró indoklása szerint bizonyítottnak tekinthető a vádlottak ölési szándéka. Ezt támasztja alá a mérgezési kísérlet, a lefoglalt eszköz (20x40 centiméteres véres fólia), valamint a sértett sérüléseinek mennyisége, illetve súlyossága.

Az ítélet ellen súlyosításért az ügyész fellebbezést nyújtott be.

A két védőügyvéd teljes körű fellebbezést jelentett be. Azaz a cselekmény jogi minősítésével, valamint a büntetés mértékével sem értenek egyet.

A bíró döntésének értelmében a két vádlott letartóztatásban marad.

Az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik majd.

Videón az ítélethirdetés:

Előzmény:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában