Körkép

2 órája

Téli gumi: hogy állunk október közepén?

Javában benne vagyunk a szezonban: a gumiszervizek teljes terhelés mellett dolgoznak. Téli gumi kerül sok-sok autóra – mire figyeljünk oda?

Gombos Kálmán

Ősszel, ha az átlaghőmérséklet 7°C fok alá csökken, érdemes téli gumi szettre váltani. Körülnéztünk vasi gumiszervizekben: mi a jelenlegi helyzet, hogy állunk a cserével? Nos: több műhelyben is olyan nagyüzem volt, hogy erős udvariatlanság lett volna a faggatózás. Végül két helyen sikerült sok-sok érdekes és fontos információt begyűjtenünk.

Téli gumi: hogy állunk október közepén?
Téli gumi: hogy állunk október közepén?
Fotó: Szendi Péter

Téli gumi Szombathelyen

Magyar Zoltántól a négy évszakos abroncsok után érdeklődtünk. Elmondta, hogy ezekkel az egész procedúra megúszható ezekben a csúcsidőszakokban (náluk egy-két hetes előjegyzésre lehet időpontot kapni). De, mint mindennek, ennek is ára van. Főként városi autósoknak ajánlja, kisebb teljesítményű autókhoz és kevés futásteljesítményhez (évi öt-nyolcezer kilométer). Minden más esetben inkább az évszaknak megfelelőt – és lehetőleg újat. Ha zömmel csak városon belül autózunk, a téli abroncs idejét toljuk ki egy picit: már október első felében mehetünk a szervizbe, megelőzve a többieket, és tavasszal is kivárhatjuk a „roham” végét.

Úgy véli, hogy a használt abroncs lutri, legfeljebb defekt utáni áthidaló megoldásként tekint rájuk. A centírozást tízezer kilométerenként, de legalább évente egyszer el kell végezni – tette hozzá. Felhívta a figyelmet a megfelelő guminyomásra is: ezt kéthetente – havonta illik megtenni.

Téli gumi: hogy állunk október közepén?
Téli gumi, gumicsere, Nyári gumiabroncs levétel, Nagy Tamás,kiegyensúlyozás 20241017, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe
Fotó: Unger Tamás

 Téli gumi Körmenden

A Rába-parti városban is jártunk egy szervizben: itt is folyamatos volt a munka. Tornyos László elmondta: ők ajánlanak, sőt, tartanak és árulnak is használt abroncsokat, de megtudtuk: fontos az eredet, a megbízható forrás. Csak ilyeneket hoznak Magyarországra, amiket aztán az újnál jelentősen olcsóbban tudunk megvenni. Legalább közepes vagy magas minőségű gyártók abroncsait kínálják, és megtudtuk, hogy itt is igaz, ami az élet sok területén: „jön fel Kína”. A távol-keletiek egyre komolyabb minőséget produkálnak, és már számos európai autógyártó ezeket a márkákat teszi fel az újonnan kibocsátott gépjárművekre. Ahogy Szombathelyen, úgy itt is fontosnak tartják az osztrák előírásokat is, és fel is hívják erre a figyelmet.

 

Téli gumi: hogy állunk október közepén?
Téli gumi: hogy állunk október közepén?
Fotó: Szendi Péter

Fontos, hasznos tudni – és érdekes is!

Hét fok alatt megkeményedik a nyári gumik anyaga, ezáltal jelentősen veszítenek tapadásukból. A téli abroncsokat október végétől – november elejétől legkésőbb március végéig – április elejéig célszerű használni. A téli gumiabroncsok ugyanúgy alkalmatlanok 7°C fok feletti hőmérsékletnél a biztonságos közlekedéshez, mint nyári társaik azalatt. Meleg aszfalton a téli gumi anyaga meglágyul, ezáltal gyorsabban kopik és még a féktávolság is növekedhet. A gumicsere pontos időpontja az időjárási körülményektől függően változhat: érdemes figyelni az időjárási előrejelzéseket. Közel lakunk Ausztriához, sokan mennek vagy járnak ki ilyen-olyan rendszerességgel. Nekik nagyon fontos tudni, hogy (ahogy írtuk is) november elsejétől április 15-ig kötelező a téli gumi.

A biztonságos közlekedés érdekében a gumicsere nem csak a szezonváltáskor lehet esedékes! A kopott gumiabroncsok rendszeres cseréje biztosítja a kipörgésgátló (ASR) és a fékek megfelelő működését. Az elhasználódás miatt nő az autó alkatrészeinek kopása és az üzemanyag-fogyasztás is, és nem mellesleg romlik a kezelhetőség is. Az új gumiabroncsok nagyobb csillapítást biztosítanak, mint a kopottak. Ezáltal csökkentik a sérülések kockázatát az útegyenetlenségek vagy kátyúk miatt.

A magyar KRESZ előírásában a minimális profilmélységet 1,6 mm-ben határozták meg. Osztrák utakon a téli abroncsnál négy, nyárinál két milliméter az elvárt. Ha ez az érték túl kicsi, a gumiabroncs és úttest felülete közötti víz elvezetése nem tökéletes: aquaplaning (vízen futás) jöhet létre, és a fékút a többszörösére növekedhet. Egy abroncson több helyen is meg kell mérni a mélységet! Ha nem egyenletesen kopik, akkor az nem megfelelő futómű-beállításra utalhat. Egy garnitúra esetében mérjük meg mindegyik abroncs profilmélységét! A meghajtott kerekeken általában nagyobb a terhelés, ezért a kopás mértéke is nagyobb lesz. Érdemes bizonyos időközönként a meghajtott és hajtás nélküli kerekek között cserélni az abroncsokat.

A centrírozás során az autó kerekeinek kiegyensúlyozása történik. Az autó kerekek súlypontjának középre igazítása biztosítja az egyenletes és rázkódásmentes közlekedést. Kerékcentrírozás akkor szükséges, ha egy-egy gumiabroncs egyenletlenül kopik, vagy ha az autó kormányzása instabil. A centrírozás során ellenőrzik az abroncsokat és a felniket. Szükség esetén korrigálják, hogy középre kerüljenek. A kerék centrírozásnak köszönhetően az autó kormányzása stabilabbá válik, mindegyik gumiabroncs egyenletesen kopik, és a járműben utazók biztonságosan közlekedhetnek.

Érdemes időnként (legalább egy-két havonta) a guminyomást is ellenőrizni. Ezt célszerű induláskor, hideg gumiknál megtenni! Az autóknak 2014-től kötelező felszerelése a beépített guminyomásmérő: az elektronika jelez, ha nyomásvesztés jön létre. A gumiabroncsok előírt nyomását minden autón leolvashatjuk az első ajtó oszlopának a belső felületén lévő kis matricáról. A helyes guminyomás segít megőrizni az abroncsok élettartamát. Ezen felül az autó üzemanyag-fogyasztására és a kanyarodási képességére is jó hatással van a megfelelően beállított érték.

Kiderítettük:

  • mikor menjünk cserére, és miért is?
  • mikor hasznosabb a négy évszakos, és mikor nem?
  • mik az előnyei és hátrányai a használt és az új abroncsnak?
  • mire figyeljünk oda ilyenkor, és mire egész éven át?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában