Újabb variáns

4 órája

Újra gyorsan terjed a koronavírus, megjelent az új változat is

Ijesztő felfedezést tettek a kutatók a covidról.

Vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból - írt róla a Magyar Nemzet. Országos szinten emelkedést mutat a 40. naptári héten a szennyvízben mért SARS–CoV–2 örökítőanyag koncentrációja, a mért adatok rámutatnak, hogy a települések zöménél a koronavírus mennyisége eléri az emelkedett koncentráció-tartományt.

A 35. héttől hazai szennyvizekben is kimutatható a világszerte terjedő XEC alvariáns is, amely bár komoly tüneteket egyelőre nem okoz, de gyorsan terjed Magyarországon a koronavírus.

A vírus legújabb mutációja az influenzához hasonló tüneteket okozza, így a torokfájás, magas láz mellett az ízületi fájdalom és a fáradtság, levertség is gyakori velejárója a betegségnek.

Az orvosok szerint jobb félni, mint megijedni, mert a XEC okozhat meglepetéseket a téli szezonban, és dominánssá válhat, ezért nem árt egy emlékeztető oltás azoknak, akik veszélyeztetettek.

Tovább emelkedett a koronavírus jelenléte a szennyvízben (Forrás: NNGYK)

Itt az új változat, pedig a régi is gondot okoz

Egy tanulmány szerint a covidfertőzés lehet az oka bizonyos agytörzsben jelentkező hosszan tartó tünetekért, gyulladásokért. A Brain című szakfolyóiratban hétfőn megjelent kutatásban arról írnak, hogy a kutatók harminc hosszú covidban érintett vizsgálata során megállapították, hogy a betegeknek károsodott az agytörzsük azon régiója, amely a légszomjjal, a fáradtsággal és a szorongással van összefüggésben – derül ki a UPI összefoglalójából.

– Náluk olyan agyi elváltozások jelentkeztek, amelyeket valószínűleg a vírusra adott immunválasz okozott. Ezt az immunválaszt azonban nagyon nehéz mérni. A normál kórházi típusú MRI-berendezések nem képesek olyan kémiai és fizikai részletességgel belelátni az agy belsejébe, amilyenre szükségünk lenne. Ezért a kutatócsoport nagyobb teljesítményű MRI-berendezéseket használt, amelyek megállapították, hogy a fertőzés az agytörzs több területén is gyulladásos károsodást okozott – magyarázta az egyik kutató.

– Az a tény, hogy az agy légzéssel kapcsolatos részein látunk rendellenességeket, erősen arra utal, hogy az agytörzsben jelentkező hosszan tartó tünetekért a covidfertőzés nyomán kialakult gyulladás felelős. Ezek a hatások erősebbek azoknál, akik súlyos covidfertőzésen estek át – részletezték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában