Színház az egész világ

2024.06.14. 17:44

Hétvégén a színház körül forog a világ Vasváron - Indul a Színjátszó Fesztivál

Színház az egész világ a vasi kisvárosban, ugyanis elstartolt a településen kultikusnak számító Vasvári Színjátszó Fesztivál. Péntektől vasárnapig kedveznek a színházkedvelőknek remek darabokkal, változatos műfaji világgal és érdekes szakmai programokkal.

Csabai Bernadett

Forrás: Szendi Péter

A fesztivált péntek délben Gyöngyösi Zsuzsanna, a Nagy Gáspár Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője nyitotta meg ünnepélyes keretek között. Mint elmondta, a Vasvári Színjátszó Fesztiválnak több évtizedes hagyománya van a településen, mindig nagy az érdeklődés. Idén is 20 csoport jelentkezett szerte az országból: még Észak-Magyarországról és Nagykanizsáról is érkeztek színjátszók. A helyi Vasvári Játékszín és az Üss a hasadra Színpad is szerepelni fog a hétvége folyamán: előbbi Büki Attila: Brunszvik, az elhivatott c. monodrámáját mutatja be vasárnap reggel, utóbbi pedig Sławomir Mrożek: A nyílt tengeren c. abszurd drámáját jeleníti meg a színpadon szombat délelőtt.

Változatos darabok a Színjátszó Fesztiválon

A Vasvári Színjátszó Fesztivál a helyi és vendég előadók számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosít. A programok között találhatók drámák, vígjátékok, tragikomédiák, zenés etűdök valamint alternatív színházi előadások is, így minden korosztály és érdeklődési kör megtalálhatja a számára legizgalmasabb produkciót. A fesztivál különlegessége, hogy nemcsak előadásokat, hanem érdekes szakmai programokat is kínál a színjátszóknak, például beszédtechnikai ismereteket sajátíthatnak el, vagy részt vehetnek hangosító órán. Az intézményvezető elmondta, hogy mindig nagy az érdeklődés ezek iránt.

A hétvége során a látogatók betekintést nyerhetnek a színházi világ kulisszái mögé, találkozhatnak színészekkel, rendezőkkel, és részesei lehetnek egy olyan kulturális eseménynek, amely évek óta meghatározó része Vasvár életének. A Vasvári Színjátszó Fesztivál nemcsak a művészet ünnepe, hanem közösségépítő esemény is, amely összehozza a helyieket és a látogatókat egyaránt.

A legjobb előadókat és darabokat díjakkal jutalmazzák, melyeket egy neves zsűri ítél oda. A zsűriben elismert színházi szakemberek és kritikusok kaptak helyet, biztosítva a döntések szakmai színvonalát. Tagjai között szerepel Sztárek Andrea színművész-rendező, dr. Szűcs Katalin színikritikus, Regős János színész-rendező és Grósz Arthur Valentin zenész-zeneszerző. Részletes program a művelődési ház közösségi oldalán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában