Öt kategória, csaknem 300 textilalkotás

2024.07.03. 11:00

Védőháló a képtárban: a VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé díjazottjai

A VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálét a díjazottak felől is érdemes (újra) áttekinteni a Szombathelyi Képtárban. Öt kategória, csaknem 300 textilalkotás.

Ölbei Lívia

Az év textilművésze, Regős Anna pályamunkája: Védőháló

Forrás: VN/Textiltriennálé

Sipos Éva kapta a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját fal- és tértextil kategóriában; övé a fődíj. Kneisz Eszteré a Magyar Művészeti Akadémia díja – ugyancsak fal- és tértextil kategóriában. Az MMA díját textildesign kategóriában Szabó Zsuzsi kapta. A Polgár Csaba-díjat Söptei Eszter vehette át (textildesign). A Nagano Goro által alapított, az ő nevét viselő minitextildíjat Krystyna Jatkiewcz (Lengyelország) kapta. Vető Márta az idén a Magyar Könnyűipari Szövetség Fenntarthatóságért díjasa (fal- és tértextil). Szűcs Edit kapta a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért F. Dózsa Katalin-díját (fal- és tértextil). Szombathely Megyei Jogú Város díjazottja Baráth Hajnal (fal- és tértextil). Benedek Noémié (fal- és tértextil) a vasi közgyűlés díja. Orbán Anna-Mária a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége díját kapta meg fal- és tértextil kategóriában; a szalag kategória díjazottja Vereczkey Szilvia, zászló kategóriában Aranyosi Zsuzsanna. Kiss Lúcia Beatrix kapta meg a Magyar Formatervezési Tanács díját. T. Doromby Mária a Szombathelyi Képtár díjazottja (miniatűr textil). A 2024-es év textilművésze Regős Anna (fal- és tértextil) – ez a Magyar Művészeti Akadémia és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért elismerése. (Különdíjakat is odaítéltek.) A Tűréshatár című kiállítás augusztus 31-éig tart nyitva a Szombathelyi Képtárban. Érdemes rá időt szánni – akár több felvonásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában