Savaria karnevál 2024

2024.08.23. 07:00

Savaria Karnevál: cikkünkben hozzuk a főbb programokat

A csütörtöki hivatalos megnyitóval kezdetét vette Szombathely legnagyobb rendezvénye. Cikkünkben összefoglaljuk a 2024-es Savaria Karnevál főbb programjait.

Polgár Patrícia

Fotó: VN-archív

A Savaria Karnevál nyitó- és záró ceremóniájának hagyományosan a Fórum Színpad ad helyet. Ami a fő fellépőket illeti, pénteken az Európa Kiadó, szombaton a Punnany Massif lép fel, a karnevált vasárnap este az Irie Maffia koncertje zárja. Szintén a Fórum Színpadon köszöntik pénteken délután Halász Bencét, a 2024-es Párizsi Olimpia ezüstérmes kalapácsvetőjét.

Az ikonikus felvonulás augusztus 23-án, pénteken és 24-én, szombaton 19 órától a Karnevál időkereke kétezer esztendő történelmi korait, a rómaiaktól a második világháborúig terjedő időszak kiemelten fontos szereplőit és eseményeit vonultatja fel előttünk a belváros ünnepi kulisszái között. A felvonulás esőnapja augusztus 25-én, vasárnap lesz 10.30-kor. A felvonulás útvonala: Történelmi Témapark – Thököly I. utca – Bejczy I. utca – Kossuth L. utca – Hefele M. utca – Berzsenyi D. tér – Széchenyi I. utca – Kőszegi utca – Mártírok tere – Király utca – Savaria tér – Szent Márton utca – Thököly I. utca – Történelmi Témapark.

A történelmi témaparkban lesz pénteken és szombaton tüzes játék, a hagyományőrző csapatok bemutatják a látogatók számára a tábori életet. Nem marad el a légiók seregszemléje, lesz germán áldozati szertartás, érkezik Kassai Lajos lovasíjász, római esküvő, vasárnap ünnepi díszszemlével, áldozat bemutatással zárul a program.

A Sörtéren és a Borok Utcájában a fellépők hangulatos zenéje mellett kortyolgathatnak a résztvevők, akár a Karnevál Borát, az Agancsos Pincészet 2017-es Merlotját is megkóstolhatják.

Idén is várja a családokat a Kalandvár (Gayer Park), gyermekprogramokkal és -előadásokkal és sok játékkal készülnek a gyermekesek számára. Vasárnap a gyerekek is megtartják a maguk felvonulását a Gayer park - Aréna utca - Fő tér útvonalon. A gyermekek birodalma estére Thalia kertjévé alakul át, péntek este a Marie Jones – Kövek című előadásnak lehetünk résztvevői, szombaton a Cserna-Szabó András: A pacal ideje - zenés gasztro vígjátékán nevethetünk nagyokat, míg vasárnap Verebes Ernő: Koponyánk, körülbelül - drámai látleletével búcsúznak a karneváltól.

Idén is kínálja portékáit az Öreg Város Vására, a Művészetek Utcájában koncertek, slam poetry, festett tejeskanna kiállítás, a képző- és iparművészetek képviselői, valamint az orientális táncművészet legmagasabb szintű művelői is a Művészetek Utcája színpadán mutatják meg tehetségüket. A MIRA Orient Art orientális társulat idén az Agora – Savaria Filmszínházba invitálja a Mesés Kelet rajongóit a karnevál ideje alatt. Lesz náluk háremfotózás, jósda, üvegmíves mozaikkút, hajfonás, arcfestés, csillámfestés, hennafestés, keleti gyermekfoglalkoztató és meseolvasás. Fotó- és rajzkiállítás is nyílik. A Mira Orient orientális tánc show-val készül, de a vendégek láthatnak balettbemutatót is. Énekes-zenei produkciók és látványos háremrablás is szerepel a gazdag programkínálatban. A látogatók adományaiból a MIRA Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány a Vas Vármegyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskolát támogatja. Csatlakozó helyszínként minden programot és szolgáltatást adományokból és támogatásokból valósítanak meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában