Választék

8 órája

Csak az nem lakott jól, aki nem akart - ilyen volt a kínálat a kőszegi gasztro fesztiválon - fotók

Az Orsolya-napi vásár kísérő programjaként az Alpokalja és az Írottkő Natúrpark legjobb ízeit keresik. A gasztro fesztivál Civil Ízek Utcája még ma is várja az éhes szájakat.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

A KÖSZHÁZ-ban szombaton tartották meg az „Ízek az Alpokaljáról, Ízek az Írottkő Natúrparkban” elnevezésű versenyt a gasztro fesztivál részeként, amire mindenmentes sütemény; édes sütemény; sós sütemény; lekvár, dzsem, befőtt, gyógylikőr és reformkonyha kategóriákban lehetett nevezni. Ott jártunkkor a zsűrizés éppen lezárult, a Bönditzné Siwiec Magdalena vezette ítész-csapat sorolta: egyebek mellett készült macaron, zakuszka, édes jelmezbe bújt sós kapros-túrós sütemény, vargányás „puszedli”, csitkenye ágyas pálinka, Izabella szőlő lekvár és szőlőlé.

Akcióban a zsűri a kőszegi gasztro fesztiválon.
Akcióban a zsűri a kőszegi gasztro fesztiválon.
Fotó: Szendi Péter

Ilyen volt a kínálat a kőszegi gasztro fesztiválon

A Civil Ízek Utcájában, a Vár melletti Diáksétányon mindkét napon intézmények, egyesületek, munkahelyi-, baráti- és települési közösségek mérettetik meg magukat a Civil Főzőversenyen – természetesen a verseny nem véres, inkább közösségépítő jellegű. A kőszegi önkéntes tűzoltók – Nagy-Magyarország alakú – cicegével, az Árpád-házi óvoda és iskola szülői süteményekkel készültek. Mohácsról sokacbabbal érkezett egy csapat, vezetőjük, Bősz Gábor elmondta: idén először hozzák el a Mohács környékén élő horvát népcsoport jellegzetes ételét Kőszegre.

Látogatásunkkor sikerült elcsípnünk a zsűrit is - Zamody Gábor és felesége Susánszki Erika nemzetközi gasztronómia versenybírók, Wächter Gyuláné háziasszony, Básthy Béla polgármester és Pócza Zoltán várigazgató –, akik épp az egyik helyi vállalkozás csapatának ételét kóstolták. Csülkös pacal készült – titkos meglepetéssel. Lévai Lipóttól, a csapat szakácsától megtudtuk: vargányát „bújtatott bele”, került még hozzá hegyes erős paprika is. A főzést kétnapos előkészület előzte meg, a főzés napján öt-hat órán át főtt az étel. Mint megmondja, meg kell adni neki az időt.

És hogy kik lesznek a nyertesek? Az a belső várudvaron, a vasárnap 16 órakor kezdődő eredményhirdetésen kiderül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában