Utánpótlás

2024.08.18. 11:53

Bronzérmes lett az Illés Akadémia

Bronzérmet szerzett az Illés Akadémia U13-as labdarúgócsapata a csehországi nemzetközi tornán. A viadal legjobb kapusa a szombathelyi Pálla Norbert lett.

Pum András

Modricében szerepelt az Illés Akadémia U13: a cseh és szlovák együttesek mellett Magyarországot az MTK Budapest és a vasi utánpótlás-képzőközpont képviselte a nívós nemzetközi eseményen. A Pálla Norbert, Sóvári Dávid, Babos Kolos, Bajzek Benedek, Károlyi Levente, Kiss Máté, Lengyel Ágoston, Német Ádám, Németh Dominik, Németh Levente, Őri András, Szukics Alex, Tar Ferenc, Tóth Bertalan, Tóth-Hencsey Gergő, Varga Máté, Varga Vince Lőrinc összeállítású kerettel utazott el Csehországba a Tóth Zsolt vezetőedző által irányított llés Akadémia U13.

Az Illés Akadémia U13-as Fotó: Illés Akadémia

A viadallal Josef Šural emléke előtt tisztelegtek a szervezők. A 28 évet élt futballista 20 alkalommal szerepelt a cseh válogatottban, és részt vett a 2016-os Európa-bajnokságon is. 2019-ben tragikus autóbaleset áldozatává vált.

A 14 csapatot felvonul tató eseményt a B jelű hetesben kezdte meg a szombathelyi együttes. A trencséniek (AC Trencín) elleni 1-1 volt az első meccs eredménye, aztán a Dél-Morvaországi Kerületi Válogatottat 4-0-ra verték. Ugyancsak óriási fölényben játszottak az FC Sparta Brno ellen, akit 8-1-re győzött le a vasi gárda. A második napot az eperjesi FC Tatran 4-0-s kiütésével indították a szombathelyiek, aztán a magyarhradisi 1. FC Slováckótól 1-0-ra kikaptak. A csoportkör zárásaként a torna egyik legjobb találkozóján az Illés Akadémia 2–2-t játszott a prágai Spartával.

A legjobb nyolc között a Baník Ostrava következett: nagyon jó minőséget bemutatva, 3-1-re győzött Tóth Zsolt legénysége. A döntőbe jutásért a Zsolna került a zöld-fehérek mellé: a felvidékiek egy góllal jobbnak bizonyultak (0–1). A harmadik helyért magyar rangadóra került sor, hiszen az MTK-val csaptak össze a Vas vármegyeiek: érdekesség, hogy júniusban a Szarka Zoltán Emléktornán az elődöntőben futottak össze a felek, akkor büntetőkkel az Illés Akadémia győzött. És a futballtörténelem megismételte önmagát! Két futballozni akaró csapat találkozott és élvezetes, komoly iramú meccset láthattak a kilátogató nézők. A rendes játékidőben nem született gól, jöhettek a 11-esek! Mivel kapust lehetett cserélni, ezzel élt is a szakvezető: tette ezt remekül, hiszen Sóvári Dávid és Pálla Norbert is hárított egy-egy büntetőt, így 2–1-re a szombathelyiek nyertek.

A torna döntőjében a Zsolna és a Kassa (FC Kosice) kerültek: a felvidéki csapatok csatáját a kassaiak nyerték meg.

A torna legjobb kapusának Pálla Norbertet választották meg, míg különdíjat kapott a góllövőlista második helyezettjeként Varga Máté.

- Az első nagypályás tornánkon történelmet írtunk, hiszen a harmadik helyen végeztünk. A kilenc találkozóból kettő lógott ki valamelyest a sorból, a többin kombinatívan és ötletesen futballoztunk, öröm volt nézni a srácokat a pályán. Nagyon jó minőséget képviseltünk, az alapelveinket betartva játszottunk. Nem az eredményre vagyok leginkább büszke, hanem a bemutatott játékra és a sok átlag feletti egyéni

teljesítményre. A célunk ugyanis az Illés Akadémián nem változott: minél több egyéniséget nevelni a magyar és szombathelyi futballnak

– nyilatkozta Tóth Zsolt vezetőedző.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában