Kosárlabda

2 órája

Mogyorósy Emléktorna: nagy csatában verte a Körmend a ZTE-t - fotók

A XVIII. Mogyorósy Szilárd Emléktornát idén az Egis Körmend nyerte, a bronzérmes pedig az osztrák Oberwart Gunners együttese lett.

Sütő Dániel

Forrás: Jámobri Tamás

Szombaton a helyosztókkal folytatódott a XVIII. Mogyorósy Szilárd Emléktorna. A pénteki elődöntők vesztesei, az osztrák Oberwart és a szlovén Zlatorog Lasko feszült egymásnak a bronzmeccsen.

Oberwart Gunners–KK Zlatorog Lasko 86-69 (27-15, 23-14, 19-21, 17-19). Körmend, Mogyorósy Szilárd Emléktorna, bronzmérkőzés.

Legjobb dobók: Reid 14/3, Allen 32/3, Knessl 12/6, illetve Urnabija 12/12, Lee 16, Tratar 11/3.

A tavalyi osztrák bajnok már az első negyedben jelentőselőnyre tett szert, amit a második etapban tovább növelt. Szünet után kicsit kiengedett az Oberwart, de megtehette tetemes előnye tudatában. A végén így is 17 ponttal nyertek a sógorok, akik így megszerezték a bronzérmet.

Egis Körmend–Zalakerámia ZTE 91-88 (28-20, 12-26, 25-26, 26-16). Körmend, 1200 néző, Mogyorósy Szilárd Emléktorna, döntő.

Körmend: Williams 11, Kountz 16, Kiss B. 5/3, Pipiras 24/21, Vuckovic 14. Csere: Durázi 8, Gáspár 2, Ferencz 5/3, Doktor 6/6. Edző: Forray Gábor.

ZTE: Garrett 18/6, Takács Ma. 6, Szalay –, Bigelow 30/12, Tóth Á. 13. Csere: Brown 13/3, LeDay –, Takács Mi. 3/3, Sitku 5/3. Edző: Matthias Zollner.

Garrett duplája nyitotta a meccset, de nem sokkal később már 6-2 állt a táblán. Magabiztosan uralta az első 5 percet a házigazda, viszont elég volt 1-2 eredménytelen akció és máris ott volt a Körmend nyakán a ZTE, sőt még a fordítás is összejött a zalaiaknak (13-14). Sokáig nem örülhettek, mert szinte rögtön visszavette az irányítást az MTE, amely 2 perccel a negyed vége előtt 22-16-ra lépett el. Pipiras ahogy pénteken, úgy szombaton is 3 triplával indított az első etapban, az ő hármasa zárt a játékrészt, amelyet 28-20-re nyert a Rába-parti alakulat. A folytatásban már nem potyogtak olyan intenzíven a pontok, mint az első negyedben, három perc alatt mindössze két kosár született, 1-1 mindkét oldalon. A közel 10 pontos körmendi előny a 16. perc környékén szertefoszlott, újra visszajött a meccsbe a ZTE (33-32), amiben 1-2 téves bírói ítélet is közrejátszott. Egy perccel később Bigelow révén átvette a vezetést a Zalaegerszeg és ettől kezdve hol itt, hol ott volt az előny. Megélénkült a meccs, hullámvölgybe került a Körmend, míg a ZTE nagyon is elkapta a fonalat. Forray Gábor ennek megfelelően időt kért 40-44-es állásnál, akadozott a piros-fekete gépezet. Hiába a szakmai instrukció, a házigazda nem tudott egyenlíteni a nagyszünetig, cserébe a ZTE szerzett még egy kosarat, így hatpontos előnyből várhatta a második félidőt (40-46).  

Fordulást követően is a vendégek maradtak fölényben és előnyben, remekül célzott a ZTE közelről és távolról is, míg a hazaiak nem nagyon találták a zalai játék ellenszerét. A negyed derekáén aztán lőtávolon belülre ért a Körmend, az egyenlítés küszöbén állt a házigazda, azonban a Rába-parti lehetőségek kimaradtak, a ZTE pedig őrizte előnyét. Előbb Zollner mester, majd Forray Gábor hívta magához csapatát. A hangulat is egyre fokozódott a pályán és a lelátón egyaránt. A feszült légkörben Durázi büntetői, majd Doktor triplája is ült (65-66). Az egyenlítés azonban ezúttal sem jött össze, csak futott a Körmend az eredmény után. Az utolsó negyedre 65-72-ről fordultak rá a felek. Kiss Benedek és Vuckovic távolijával zárkóztak a hazai (70-74). És akkor kezdetét vette a Pipiras-show... A piros-feketék nemrégiben igazolt litván légiósa zsinórban három trojkát süllyesztett el a gyűrűben, ezzel újra a hazaiaknál volt az előny. A másik oldalon Brown nem először használta szlalompályaként a körmendi védelmet, szép egyéni akciójával 79-80-ra módosult az állás. Váltott vezetéssel folytatódott a derbi, majd a hazaiak kerültek szűk kétpontos előnybe, amit őriztek is. Elapadt a zalai triplazuhatag, nem jöttek a hármasok, a Körmend pedig becsülettel szedte a lepattanókat. Vuckovic büntetői fontos pillanatban maradtak ki, ám ezt nem tudta kihasználnia ZTE, Vuckovis javította hibáját, sapkát adott Tóthnak, majd az ellentámadásból a Körmend 4 pontos előnyre tett szert (89-85). Fél perccel a vége előtt, Brown jöhetett büntetőkkel, de az egyik kimaradt, itt már sejthető volt, hogy eldőlt a meccs. Kountz tett pontot a rangadó végére duplájával, Tóth kettese már csak szépségtapasz volt a ZTE a számára. 91-88-ra nyert az MTE, és otthon tartotta az emléktorna kupáját.  

A torna legjobb játékosa: Rudi Williams.    

A legtehetségesebb 22 év alatti fiatal díját a korábbi évekkel ellentétben idén megosztva ketten kapták: Bartik Zalán és Nagy Péter. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában