Válogatott

2 órája

Teljes szívvel futsalozik

Szombaton és vasárnap – mindkét nap 13 órakor – Ausztria legjobbjaival játszik edzőmeccset a Haladás Sportcsarnokban a magyar futsalválogatott. A keretben ott van a Haladás VSE ifjú játékosa, Vatamaniuc-Bartha Dávid.

Tóth Gábor

Vatamaniuc-Bartha Dávid munkában – a válogatott edzésén

Fotó: Fotó: Benkő Sándor

Sergio Mullor szövetségi kapitány magyar válogatottjában öt Haladás-játékos kapott helyet: Alasztics Marcell, Hadházi Sándor, Rutai Balázs, Dróth Zoltán és Vatamaniuc-Bartha Dávid. A zöld-fehér „delegációból” Vatamaniuc-Bartha augusztusban kapott először lehetőséget a nemzeti csapatban, és továbbra is számítanak rá. A HVSE saját nevelésű, 22 éves futsalosa a 2021/2022-es szezonban érdemelte ki a stabil kerettagságot a felnőtt csapatban, majd a kiegészítő szerepből lassan a keret fontos futballistájává nőtte ki magát – az idei szezonban nagyszerűen teljesít: nyolc bajnokin nyolc gólnál tart. És ugye most már a válogatottban is bizonyíthat.
Érdekesség, hogy Vatamaniuc-Bartha Dávid Erdélyben, Székelyudvarhelyen született. Mindössze kétéves volt, amikor szülei úgy döntöttek, hogy Magyarországra költöznek. Dávid már Szombathelyen nőtt fel, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett – egyetemi tanulmányait a profi sport miatt szünetelteti.


– Sportos család a miénk, édesapám futballozott, édesanyám tornázott, magam is kacérkodtam a tornával, de a futball gyorsan beszippantott – utalt a kezdetekre Vatamaniuc-Bartha Dávid. – A Király SE színeiben nagypályáztam,  de mindig szerettem a teremtornákat. Egy téli U15-ös futsaltornán egészen jól teljesítettem, én lettem a gólkirály – ekkor keresett meg a Haladás. Én pedig belekóstoltam a futsalba. Az elején párhuzamosan csináltam a nagypályát és a kispályát – végül választanom kellett. Nem volt könnyű döntés, mert nagypályán sem voltam ügyetlen – de hosszas mérlegelés után a futsal mellett tettem le a voksomat. Amit azóta sem bántam meg. Ha valamit csinálok, azt mindig teljes szívvel, nagy odafigyeléssel teszem. Ennek megfelelően minden energiámat a futsalra fordítottam – fiatalként is tudtam, hogy profi sportoló akarok lenni. A Haladásnál bizalmat kaptam, és lehetőséget a bizonyításra, a fejlődésre. Szükségem volt három-négy évre, hogy igazán ráérezzek a játékra, türelmesen, fokozatosan lépkedtem előre a ranglétrán. Már a tavalyi szezon második fele is jól sikerült, a kupadöntőben és a bajnoki döntőben kifejezetten jól ment a játék. Az idei szezon pedig egyelőre tökéletesen alakul, minden percét élvezem.
– Egy sportoló számára a válogatottság a legnagyobb megtiszteltetés, minden erőmmel azon leszek, hogy bent ragadjak a keretben. Az osztrákok ellen is bizonyítani szeretném, hogy ilyen szinten is lehet rám számítani – annak pedig külön örülök, hogy a Haladás-pályán játszhatunk Ausztriával. A Haladással két évvel meghosszabbítottuk a szerződésemet – legjobban az ország legjobb csapatában lehet fejlődni. Úgy vélem, még lehetek jobb játékos – amiért keményen dolgozom. És nagyon várom a Bajnokok Ligáját! – zárta szavait Dávid.

TG

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában