Hírek

2016.03.26. 07:26

Gyakran gyógyít a hallgatás is - Inzsöl Richárd atya a KDG teadélutánján

Szombathely – Inzsöl Richárd, a szentpéterfai plébánia káplánja, a Kanizsai Dorottya Gimnázium egykori diákja volt a KDG teadélutánjának vendége a húsvéti készülődésben. Egykori iskola- és kollégiumi társa, a gimnázium magyartanára, Merklin Ferenc beszélgetett vele.

Ölbei Lívia

Richárd atya 1997-ben érettségizett a Kanizsaiban. Merklin Ferenc emlékei szerint már akkor mély empátiával viseltetett embertársai iránt. Ha valakinek problémája volt, bátran fordulhatott hozzá segítségért, ő mindig mindenkinek a rendelkezésére állt. Sokszor egyetlen kedves mosoly is gyógyírként szolgált a rosszkedvre. Richárd atya szerint „ez részben adottság. Az ember kap a Jóistentől különféle ajándékokat. Én mindig megköszönöm Istennek, hogy tudok hallgatni.” Hiszen gyakran a hallgatás is gyógyító hatású lehet: minden ember igényli a figyelmet.

Inzsöl Richárd tanulmányait a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola teológus-hittanár-nevelő szakán végezte el 2003-ban. Plébános volt többek között Vásárosmiskén, Gércén. 2012-ben a Magyar Bencés Kongregáció Tihanyi Apátságának tagja volt, majd 2013. március 10-én megszakította a tihanyi noviciátust, és visszatért a Szombathelyi Egyházmegye szolgálatába.



Kezdetben szerzetesnek készült, azonban néhány személyes ok miatt pályát váltott. Ráébredt, hogy „a pásztori életet kell mélyebben magáévá tennie”. Előszeretettel foglalkozik családfakutatással, valamit a jövőben levéltáros képesítést is szeretne tenni: papi életrajzokat kutat." A KDG közelgő 100. születésnapjára pedig szeretné föltárni, megírni, összegyűjteni azoknak a hajdani KDG-s diákoknak az életrajzát, akik a papi pályára léptek.



A délután második fele a húsvéti ráhangolódás jegyében telt. Richárd atya arról beszélt, hogy „húsvét az élet, a feltámadás ünnepe. A feltámadott élet ugyanúgy élet, sőt még több is annál”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!