Visszapillantó

2 órája

Orsolya-napi Vásár gasztroélményekkel – Ilyen volt Kőszegen hétvégén!

Hétvégén tartották meg Kőszeg hagyományos vásárát. Az Orsolya-napi Vásáron a legkülönbözőbb holmik között válogathattunk, közben pedig a Naturpark Ízei Gasztronómiai Fesztiválon további élményekkel is gazdagodhattunk a főzőcsapatok által.

Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Kőszeg főterére megérkezve elsőként a kulturális programok ragadták magukkal a látogatót: ott jártunkkor éppen az Ataru Taiko adott fergeteges műsort. A Jurisics-tér felé továbbindulva beszippantotta az embert az Orsolya-napi Vásár valódi forgataga: ahogy az ilyenkor illik, sült a gesztenye és a kürtőskalács, az árusok kézműves termékekkel, lekvárral, mézzel, őszi dekorációval, különféle ékszerekkel kínálták a vevőket. 

Orsolya-napi Vásár
Orsolya-napi Vásár: Százötven árus kínálta a portékáját hétvégén Kőszegen, ahol táncra is akadt alkalom
Fotó: Unger Tamás


Gyógylikőr kategóriában is lehetett nevezni

A KÖSZHÁZ-ban szombaton tartották meg az „Ízek az Alpokaljáról, Ízek az Írottkő Natúrparkban” elnevezésű versenyt a gasztrofesztivál részeként, amire mindenmentes sütemény; édes sütemény; sós sütemény; lekvár, dzsem, befőtt, gyógylikőr és reformkonyha kategóriákban lehetett nevezni. Ott jártunkkor a zsűrizés éppen lezárult, a Bönditzné Siwiec Magdalena vezette ítészcsapat sorolta: egyebek mellett készült macaron, zakuszka, édes jelmezbe bújt sós kapros-túrós sütemény, vargányás „puszedli”, csitkenye ágyas pálinka, Izabella szőlőlekvár és szőlőlé.

Orsolya-napi Vásár
Fotó: Szendi Péter

A kőszegi önkéntes tűzoltók Nagy-Magyarország alakú cicegével készültek

A Civil Ízek Utcájában, a vár melletti Diáksétányon mindkét napon intézmények, egyesületek, munkahelyi, baráti és települési közösségek mérettetik meg magukat a civil főzőversenyen – természetesen a verseny nem véres, inkább közösségépítő jellegű. A kőszegi önkéntes tűzoltók – Nagy-Magyarország alakú – cicegével, az Árpád-házi óvoda és iskola szülői süteményekkel készültek. Mohácsról sokacbabbal érkezett egy csapat, vezetőjük, Bősz Gábor elmondta: idén először hozzák el a Mohács környékén élő horvát népcsoport jellegzetes ételét Kőszegre.

Orsolya-napi Vásár
Orsolya-napi Vásár: a Kőszegfalvi Nemzetiségi Kórus standjánál 
Fotó: Unger Tamás


Látogatásunkkor sikerült elcsípnünk a zsűrit is – Zamody Gábor és felesége, Susánszki Erika nemzetközi gasztronómia versenybírók, Wächter Gyuláné háziasszony, Básthy Béla polgármester és Pócza Zoltán várigazgató –, akik épp az egyik helyi vállalkozás csapatának ételét kóstolták. Csülkös pacal készült – titkos meglepetéssel. Lévai Lipóttól, a csapat szakácsától megtudtuk: vargányát „bújtatott bele”, került még hozzá hegyes erős paprika is. A főzést kétnapos előkészület előzte meg, a főzés napján öt-hat órán át főtt az étel. Amint megtudtuk: meg kell adni neki az időt.

Orsolya-napi Vásár
Fotó: Szendi Péter

Az Orsolya-napi Vásár számos élményt kínált, receptekre is vadásztunk


Megérdeklődtük azt is, hogy készült a hentes tokány és a gulyásleves a kőszegi iparosoknál, azután mentes ételek nyomába eredtünk, és sok-sok finomságra bukkantunk. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában