Sopronból és Kapuvárról is jöttek tűzoltók

2020.04.15. 20:14

Lángolt a zöldhulladék a Körmendi úti szeméttelepen – Továbbra is tartanak a munkálatok (frissítés)

A tűzoltók a legmagasabb, ötös kiemelt fokozatban oltották a szombathelyi szeméttelepen égő tüzet.

vaol.hu,

Fotó: Horváth Balázs

9.30

Csütörtök délelőtt továbbra is dolgoznak a szombathelyi hulladéklerakó szerda este kigyulladt zöldhulladék depóinak oltásán. Jelenleg a tűzoltók már csak két járművel – egy vízszállítóval és egy fecskendővel – vannak a helyszínen, ahol a SZOVA munkagépének segítségével folytatják az oltási munkálatokat. Egy depó gyulladt be, amiről egy másik szomszédos depóra is átterjedtek a lángok, de szerencsére a tűz további terjedését sikerült megfékezni, de így is óriási lángokkal és füsttel égett a terület.

Egyed László tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelem helyettes szóvivője kérdésünkre a helyszínen elmondta, hogy a munkálatok még valószínűleg hosszú ideig el fognak tartani, mivel a zöldhulladék nagyon mélyen beégett. A keletkező füstöt a szél Szombathely felé viszi, ezért a katasztrófavédelmi mobil labor továbbra is folyamatos méréseket végez a város több pontján, de eddig veszélyes koncentrációt nem mutattak ki sehol. Az éjszaka folyamán a legmagasabb riasztási fokozatban Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből összesen 90 tűzoltó dolgozott a helyszínen 5 vízszállító autóval és 15 tűzoltóautóval.

A hulladéklerakó területének ezen a részén csak zöldhulladék található, így kommunális hulladék szerencsére nem gyulladt be és nem keletkeztek veszélyes gázok sem. Olvasónk felmerült kérdése miatt kérdeztünk rá, hogy korábban a telephely déli részén, tehát nem ott, ahol a mostani tűz keletkezett, biogázt – metánt – termeltek, de a csöveket már korábban felszedték, a rendszert már nem is használják egy ideje, így ez sem okoz veszélyt. A tűzben szerencsére nem sérült meg senki.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a tűz keletkezése után, szerda este a környéket katasztrófatúristák lepték el a kijárási korlátozások ellenére, a rendőrségnek a környező parkolókból több száz autóst és több mint ezer bámészkodót kellett elküldeni, akik közül többen családostól, kisgyerekkel érkeztek. A rendőrök hangosbemondón keresztül szólították fel az embereket a hazatérésre.

 

9:20

Szombathely polgármestere élőben jelentkezett a helyszínről, elmondta a legfrissebb híreket:

9:00

Élőben jelentkeztünk a helyszínről:

7:50

Csütörtök reggel továbbra is tartanak az oltasi munkálatok Szombathelyen, a Körmendi úton lévő szeméttelepen, ahol előző nap este csaptak fel a lángok. A tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni, a tűz oltásához munkagép segítségét is igénybe veszik, földdel takarják be a meg égő, izzó részeket. A katasztrófavédelmi mobil labor továbbra is Szombathely több pontján végez levegőminőségi vizsgálatokat.

Képünkön a füstölő szeméttelep és az onnét több kilométer távolságra lévő, füstbe burkolózott Nagytemplom.

Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs

4:40

Ismét változott a szélirány, az enyhe délnyugati szél Szombathely belvárosa felé viszi a füstöt, friss fotóinkon is látható, hogy szinte az egész várost beborítja a füst.

Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs

A helyszínen látszólag már jóval kevesebb tűzoltó van, a Körmendi út lezárását is feloldották. Továbbra is viszonylag nagy területen láthatóak lángok a szemétlerakó területén.

Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs

 

Csütörtök 2:30

Változott a széljárás, a lakótelepek felé fújja a füstöt a szél

Csütörtök hajnali 2:30-kor még mindig másfél hektáron lángol a zöldhulladék Szombathelyen, a Körmendi út melletti szeméttelepen, a tűzoltók továbbra is dolgoznak a helyszínen.

Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs

A lángok már határozottan kisebbek, de a széljárás kedvezőtlenebbre változott, a füstöt a szomszédos lakótelepek felé viszi a szél, ahol a lépcsőházakban már becsukott ablak mellett is erős füstszag van, és szabad szemmel is látni a füstöt.

Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs
Fotó: Horváth Balázs

23:16

22:56

A helyszínen 5 vízszállító autó, 15 tűzoltóautó és 67 tűzoltó van, akik a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányítása mellett dolgoznak, illetve a a katasztrófavédelmi mobil labor is a környező utcákban levegőminőségi vizsgálatokat végez a nagy füst miatt. Jelenleg a szél nem erős, a füst magasra száll, így lakosságvédelmi intézkedésekre nincs szükség. A lángok megfékezésén Szombathely, Celldömölk, Kőszeg, Sárvár, Vasvár, Csepreg, Kapuvár, Sopron, Zalaegerszeg, Táplánszentkereszt, Vép-Bozzai, Ják és Horvátzsidány tűzoltói dolgoznak, illetve a helyszínre több teherautó és kamion földet szállít, amit kanalas rakodógépekkel hordanak a tűzre.

 

2 zöldhulladék depó lángol mintegy 3 hektár területen, a tűzoltók a környező depók és a lakóházak védelmén dolgoznak.

A rendőrségnek is sok munkája akadt, az oltási munkálatok idejére a Körmendi út egy szakaszát is teljesen le kellett zárni, illetve ezrével jöttek a lángokat megnézni a katasztrófaturisták a környező utcákba, sokan családdal, kisgyerekekkel álltak be a tömegbe. A Körmendi úton lévő bevásárlóközpontok parkolóiból mintegy 300 autót terelt ki a rendőrség és több száz gyalogost is, a tűz másik oldalán, a Jáki úton szintén hatalmas torlódás alakult ki, itt is több száz autós és gyalogos verődött össze a kijárási korlátozások ellenére.

22:10

Frissítés!

Időközben Zalaegerszegről is megérkeztek a tűzoltók.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a helyszínről jelentkezett és megerősítette, hogy a tűzoltók mindent megtesznek azért, hogy a lángokat eloltsák.

21:59

Frissítés!

Sopronból és Kapuvárról is érkeznek tűzoltók

A tűzoltók ötös kiemelt fokozatban oltják már a tüzet a szombathelyi szeméttelepen. A helyszínen a szombathelyi, a körmendi és a sárvári hivatásos tűzoltók mellett a táplánszentkereszti, a vépi, a horvátzsidányi, illetve a szombathelyi önkéntes tűzoltók is oltanak. A helyszínre tartanak a kőszegi, a répcelaki, a kapuvári és a soproni lánglovagok is. A hulladéktárolóban már kettő depó lángol, amiben zöldhulladék ég. A tűzoltók jelenleg a többi depó és a környezet hűtésén dolgoznak, hogy ne terjedhessenek tovább a lángok.

A helyszínen ott van már a katasztrófavédelmi mobillabor is, amivel levegőminőségi méréseket végeznek.

A rendőrség szintén nagy erőkkel van jelen a helyszínen, mivel a környéket ezrével lepték el a katasztrófaturisták. A Szent Gellért utca és a Körmendi úti bevásárlóközpontok parkolóiból mintegy háromszáz járművet és több száz gyalogos katasztrófaturistát tereltek ki a rendőrök. A lángoló terület másik oldalán, a Jáki út környékén szintén több száz ember és több száz autó gyűlt össze. A rendőrök és a polgárőrök itt szintén felszólították az embereket a távozásra. Sokan családdal, kisgyerekkel érkeztek a lángokat megnézni.

A környékbeli lakóházak jelenleg nincsenek veszélyben, a lángok oltása és az utómunkálatok még nagyon hosszú időt fognak igénybe venni.

Az oltás miatt a négysávos Körmendi utat is le kellett zárni, itt visszafordítják az autósokat.

Frissítés!

Katasztrófaturisták tömege a helyszínen

Már mintegy ezer embert szólított fel a rendőrség távozásra. A Körmendi úti üzletek parkolóiból több száz autót küldtek el a rendőrök. A Jáki út felől szintén hatalmas dugó alakult ki, ott is több száz autó áll sorban.

A kijárási korlátozás ellenére sokan katasztrófaturistaként kisgyerekkel, családdal érkeztek a helyszínre. Nagy tömegben nézik, hogyan lángol a szombathelyi szeméttelep.

20:14

Szombathelyen a Körmendi út és a Jáki út közötti szeméttelepen az egyik zöldhulladék-depó gyulladt ki, ahol évek óta gyűjtik a zöldhulladékot. Ez egy körülbelül kétezer négyzetméteres területen ég. A tűzoltók hármas kiemelt fokozatban érkeztek a helyszínre. Jelenleg a szombathelyi hivatásos, illetve a szombathelyi önkéntes tűzoltók oltják a lángokat.

Fotó: Horváth Balázs

A helyszínre tartanak a körmendi, illetve a sárvári, valamint a táplánszentkereszti tűzoltók is. Az oltást a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezeti. A hatalmas füstöt és a lángokat Szombathely több városrészéből is látni lehet. Nagyon sok katasztrófa-turista is érkezik a helyszínre, akik a tűzoltók felvonulási útvonalát is elállják, ezzel pedig a tűzoltók oltási munkálatait akadályozzák.

 

Egyik olvasónktól videót is kaptunk, amit a Körmendi úton készített, a bevásárló központ közeléből:

[video width="576" height="320" mp4="https://www.vaol.hu/wp-content/uploads/2020/04/video1586975331.mp4"][/video]

 

A vaol.hu is megörökítette a tüzet:

 

 

Olvasói fotó, egy kertből:

Fotó: Olvasó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában