Szűrések, tanácsadás

2020.09.05. 07:00

Egészséges italokat és ételeket is lehetett kóstolni

Egészséges ételeket és italokat is lehetett kóstolni, különböző műszeres szűrővizsgálatokon lehetett részt venni, a gyerekeket ugrálóvár és bábszínház várta tegnap az ingyenes egészségdélutánon.

Gyöngyössy Péter

Görög Emese, Déri Viktória és Szákovics Hanna vitamindús italokat kínál

Fotó: Horváth Balázs

A Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESZ Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Irodája, népszerűbb nevén az Efi, rendszeresen szervez olyan ismeretterjesztő, figyelemfelhívó programokat, amelyek egészségünk megőrzését, a betegségek megelőzését szolgálják. Mint Szákovics-Varga Ildikó irodavezetőtől megtudtuk, a városi egészségnapot több más partnerszervezettel együttműködve évről évre a Savaria moziban szokták megtartani. Ezenkívül a szombathelyi járás több településén is szerveznek hasonló programokat.

Görög Emese, Déri Viktória és Szákovics Hanna vitamindús italokat kínál
Fotó: Horváth Balázs

Péntek délután a márciusban elmaradt esemény rendhagyó pótlására került sor az Efi épületében, a Nádasdy utcában, a járványügyi előírások szigorú betartásával. Így a programok egy része az egykori Nádasdy Utcai Bölcsőde udvarán, illetve az épület több helyiségében valósult meg. Ottjártunkkor, miközben a gyereknép az erkélyen még a bábszínház előadására figyelt, lent már sokan kóstolgatták az életmód-tanácsadók által készített étkeket. Megtudhattuk például, hogy a humusz csicseri­borsó, olívaolaj, himalájai só, római kömény, fekete kömény, citromlé és fokhagyma felhasználásával készült. Sokan ízlelgették a rózsavizes és a levendulás limonádét.

Egy rövid teszt segítségével mentálhigiénés állapotunkról is képet kaphattunk. Némi vállmasszázs után akár prevenciós csontsűrűség- vagy légzésfunkciókra vonatkozó mérést is kérhettünk. Sokan álltak sorba a testösszetétel-mérésnél. Az InBody 570 elnevezésű műszer által készített kétoldalas vizsgálati eredményt dietetikus szakemberrel lehetett értelmezni. Sok dolgot megtudhattunk a dohányzás hatásairól, a méhnyakrák és a vastagbélrák megelőzéséről is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában