nem törődnek bele

2021.07.02. 08:16

Vitatja a Volánbusz a szombathelyi önkormányzat döntését – frissítve

Ezzel együtt a társaság minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, hogy érvényt szerezzen álláspontjának. A Volánbusz továbbra is utasai színvonalas kiszolgálását, a személyszállítási feladatok hatályos közszolgáltatási szerződésnek megfelelő ellátását tartja szem előtt – olvasható közleményükben.

vaol.hu

Fotó: VN-archív/Pajor András

Szombathely Megyei Jogú Város ­ mint a helyi személyszállítási közszolgáltatás megrendelője – a feladat odaítélése érdekében lefolytatott eljárása során érvénytelenné nyilvánította a Volánbusz által benyújtott pályázatot. A Volánbusz vitatja az eljárás eredményét is meghatározó önkormányzati döntést.

A közlekedési társaság szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adott be, és mivel megítélése szerint a kihirdetett eredmény a pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel, a rendelkezésére álló jogi eszközökkel kíván érvényt szerezni álláspontjának.

A közlekedési vállalat a jelenleg érvényes és hatályos közszolgáltatási szerződése lejártáig átlátható működés mellett a korábban megszokott, szerződésszerű módon, a szolgáltatás folyamatosságára és az utasok biztonságára vonatkozó követelményeknek továbbra is megfelelve szállítja utasait, és biztosítja Szombathelyen a helyi személyszállítási közszolgáltatást.

A Volánbusz természetesen a jövőben is számít munkavállalóira, valamennyiük számára stabil, kiszámítható munkahelyet biztosít, hiszen a nagy tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező kollégák megőrzése kiemelten fontos a társaság számára.

A Volánbusz a megyeszékhely helyi közlekedésében 226 ezer járaton 7,6 millió utast szállít évente az önkormányzat által előírt követelményeknek megfelelően. Az elmúlt év novemberében jelentősen fiatalodott a járműállomány, hiszen 7 új, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz állt forgalomba, ami a csuklós járművek 60 százalékának cseréjét jelentette. 2021. június elején pedig három új MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz érkezett a megye helyközi vonalaira, amelyet további járműfejlesztések követnek a közeljövőben – olvasható a társaság közleményében.

Szombathely MJV Önkormányzatának reagált a VOLÁNBUSZ Zrt. mai napon kiadott sajtóközleményére:

Szombathely MJV Önkormányzata értetlenül áll a VOLÁNBUSZ Zrt. 2021. július 2-án kiadott sajtóközleményére, melyben a társaság vitatja Szombathely MJV Közgyűlésének döntését, mi szerint a helyi személyszállítási közszolgáltatásra benyújtott pályázatát érvénytelennek nyilvánította.

Meglepő, hogy bár álláspontjukat az illetékes Bizottságok és a Közgyűlés előtt is kifejthették volna, ezzel a lehetőséggel nem éltek.

Tájékoztatásul közöljük, hogy a VOLÁNBUSZ Zrt. a helyi személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos pályázati feltételeket írásos nyilatkozatban fogadta el, a benyújtási határidőt kérésükre módosította és hosszabbította meg Szombathely MJV Önkormányzata.

A VOLÁNBUSZ Zrt. által benyújtott pályázat 4 pontban sem tekinthető érvényesnek: a buszpark egységes megjelenése tekintetében, a viszonylatszámot feltüntető táblák tekintetében, az autóbuszon történő reklámelhelyezésre és a hasznos kilométer-kibocsájtás ellentételezésre vonatkozóan.

A VOLÁNBUSZ Zrt. ajánlatában – a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben – például ellentételezési előlegre tett ajánlatot.

A fentieken túl a VOLÁNBUSZ Zrt. által beadott pályázat szerint a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft.

Szombathely MJV Önkormányzata ezen sajtóközleményben is elutasítja az eljárás eredményét is meghatározó önkormányzati döntést vitatását a VOLÁNBUSZ Zrt. részéről.

Szombathely MJV Önkormányzatának a helyi személyszállítási közszolgáltatással kapcsolatos pályázat kiírásakor is az volt a határozott célja, hogy az utasok 2022. január 1-től modernebb, utasbarát, minőségibb és a 21. kritériumoknak megfelelő közösségi közlekedést használhassanak. Ezen célunk nem változott, ennek szellemében fogadta el egyhangúlag a Közgyűlés a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában