ízletes program

2018.03.03. 18:41

Idén is lesz kolbász- és sódarmustra Gyulán

A rendezvényre március 16. és 18. között várják a közönséget a várkertben.

Gyula, 2009. április 17. Durkó Károly zsűritag kissonka illatát vizsgálja az I. Országos Sódar Fesztiválon Gyulán. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete első alkalommal rendezte meg a hagyományos eljárással készült füstölt termékek országos versenyét hagyományteremtő szándékkal. A rendezők a versenyt két kategóriában, húsipari termékgyártók és saját, házi készítésű termékek között hirdették meg. A bírák alak, szín illat, állomány és íz szerint minősítették a termékeket. A szervezők nem titkolt célja, hogy népszerűsítsék a hagyományos, kézi technikával készült füstölt termékeket. MTI Fotó: Rosta Tibor

A szervezők szerint a rendezvény célja a minőségi magyar húsipari ételek, hungarikumok népszerűsítése. A télbúcsúztató fesztivál egyben a termelők szakmai versenye és vására is. A megnyitó napján megemlékeznek az idén 150 éves gyulai húsiparról is.

A sódar egyébként német eredetű szó, jelentése: sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas. Az igazi sódar formás, vörös színű, omlós, füstölt ízű és illatú hús.

Idén is sonkasaccolás, sonkaszobrászat, hentes- és ételbemutató, valamint látvány disznóvágás színesíti a programot.

Március 17-én, szombaton a Gyulahús Kft. válogatottja kolbászkészítő versenyre hívja ki a megméretést vállaló csapatokat.

Kézműves vásár és vidámpark mellett számos koncert is várja majd a közönséget: pénteken például Hevesi Tamás és Galambos Lajos, szombaton a Wellhello, valamint helyi tehetségek, köztük a The Whatevers, a Synema és a Chain Bridge Pop, vasárnap pedig Papp Rita és Bodnár Attila, majd a 100 Folk Celsius együttes lép fel.

A fesztivál belépődíjas, de vasárnap nyitástól délig ingyenesen látogatható.

Borítókép: MTI / Rosta Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!