vaol.hu podcast

2024.08.30. 15:58

Eltűnt emléktáblák nyomában: Vámos Imre fogorvosé hova lett Harasztifaluból?

Feiszt György

Forrás: VN

Bár a lexikonok és szaktudományos kézikönyvek fejezeteket szentelnek egyes tudósok érdemeinek, azoknak neve és tevékenysége a szakmai körökön kívül alig ismert. Sajnálatosan így van ez az 1928-ban Harasztifaluban született Vámos Imrével is, aki középiskolai tanulmányait Szombathelyen a Faludi Ferenc gimnáziumban végezte. A „fogorvosképzés úttörőjé”-nek titulált tudós, oktató és kutató munkáját általános orvosi diplomájának 1953-ban, a Budapesti Orvostudományi Egyetemen történt megszerzése után, mint egyetemi tanársegéd kezdte. 

Forrás: VN

A Szájsebészeti és Fogászati Klinikán 1976-ban tanszékvezető egyetemi tanárrá, majd a klinika igazgatójává nevezték ki. Még professzori kinevezése előtt 1975-ben megbízták a Fogorvostudományi Kar dékáni teendőinek ellátásával. Tudományos kutatásaiban kiemelten az arcüregi daganatok gyógyításának lehetőségeivel foglalkozott. Ennek eredményeit hazai és külföldi szaklapokban megjelent tudományos közleményekben adta közre. Ő szerkesztette az 1980-ban megjelent „Szájsebészet” című egyetemi tankönyvet és tagja volt a „Fogorvosi Szemle” szerkesztő bizottságának. Sokat tett a Fogorvostudományi Kar fejlesztéséért, az ott folyó oktató, gyógyító és tudományos munka feltételeinek javításáért. Nagy szerepe volt az Oralbiológiai Kutatócsoport létrehozásában. „Mély humanizmusa, barátságos modora, közvetlen, megnyerő egyénisége elősegítette, hogy ezeken a területeken különösen kiemelkedő munkát tudjon végezni. 

Forrás: Feiszt György

Optimizmusa a legreménytelenebb esetekben sem a gyógyító, sem az oktató munkában sem hagyta cserben,” olvashatjuk az 52 évesen elhunyt, többszörösen kitüntetett tudós fogorvosról szóló méltatásban. 1986-ban, Harasztifaluban életét és munkásságát méltató emlékülést rendeztek, amelynek során szülőházának falára elhelyezték a Hegyi István magyarlaki kőfaragó mester által készített: „E házban született a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karának dékánja, a Szájsebészeti és Fogászati Klinika egyetemi tanára, a magyar orvostársadalom kiemelkedő egyénisége” szövegű emléktáblát. Az eseményen jelent volt Vámos Imre édesanyja, részt vettek családtagjai és a falu iskolájának tanulói, akik dalokkal, szavalatokkal járultak hozzá az ünnepség fényéhez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában