vaol.hu podcast

2024.08.25. 13:00

A Rákóczi-szabadságharcban Vak Bottyán főhadiszállása Szombathelyen lehetett?

Feiszt György

 A „Vasvármegye” című napilap 1938. január 29-i számában Licthtseidl Gyula szombathelyi ügyvéd  arról panaszkodott, hogy „Szombathely kezdi eltemetni azokat az emlékeket, amelyek nagy részben csak hagyományok útján jutnak az utódokra. Olyan eseményekről van szó – írta -  amelyekre  a monográfiák nem, esetleg egy-egy emléktábla emlékeztet”. Panaszának oka az volt, hogy a Szily János (korábban Kámoni) utca 10. számú ház faláról nyomtalanul eltűnt az emléktábla amelyik Kohl Medárd emlékét örökítette meg, aki 1893. április 10-én a budai prímási palotában egy merényletet akadályozott meg. 

E napon ugyanis testével óvta meg Vaszary Kolos prímást, amikor az esztergomi érsekre egy Csolics Mihály nevű ember konyhakéssel támadt.  Kohl Medárd vasi származása a korabeli  tudósítások révén vált köztudottá és hősiessége nemcsak hírnevet, uralkodói kitüntetést hozott számára,  de a merénylet 10. évfordulóján  a jeles szombathelyi prókátor révén  egy márvány mementóval is meg lett örökítve. 

Az ügyvéd Szombathelyen a néhai „diákfertályában”, Zsoldos Mihály csizmadiamester Kámon utcai házában állított emléket Kohl Medárdnak, akinek lakása 1873-1878 között, abban a házban volt. Nem valószínű, hogy van összefüggés, de a Szily utcából azóta más emléktábla is eltűnt. Az internetem botlottunk bele egy 1978-ban készült fotóba, amely Bottyán János kuruc generális Szombathely  Szily János u. 6. alatti „főhadiszállását” megjelölő emléktáblát mutat. A táblát a rajta lévő írás szerint „Vas Megye Tanácsa 1955-ben állította.”  

Érdekes lenne megtudni, hogy milyen dokumentumok alapján derült fény arra, hogy a Rákóczi szabadságharc dunántúli hadműveleteit 1707. január és február hónapjaiban Bottyán János Szombathely belvárosából irányította. Természetesen  azt is jó lenne kideríteni, hogy ennek az emléktáblának mi lett a sorsa? Ugyanis a táblának nemcsak napjainkban nincsen nyoma, de az nem szerepel az  1989-ben megjelent  „Köztéri szobrok emléktáblák Szombathelyen”,  című teljességre törekvő kiadványban sem. 

Tanulságos lenne megtudni azt is, hogy ezeket az ideológia tartalommal nem bíró  mementókat vajon kik, mikor és milyen okból  tüntethették el? 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában